Възмущение в ЕП след спорно изказване на неговия председател за Мусолини

Антонио Таяни

Остри протести се чуха в четвъртък в Европейския парламент срещу председателя му, италианеца Антонио Таяни заради спорно негово изказване за диктатора Бенито Мусолини. Някои евродепутати дори поискаха оставката му, предаде Франс прес.

Вчера Таяни, представител на десницата, заяви пред италианско радио: "Не споделям политическите му убеждения /. . ./, но ако трябва да сме честни, Мусолини направи пътища, мостове, сгради, спортни съоръжения, той преустрои толкова райони в нашата Италия".

"Като цяло, не смятам управленската му дейност за положителна, но бяха свършени някои неща", каза близкият със Силвио Берлускони Таяни, като наред с това изтъкна, че е имало "много сериозни, недопустими грешки" по времето на управлението на Мусолини.

"Подобни изявления са недостойни за председателя на първия транснационален парламент в историята на човечеството, създаден именно, за да не се допуска никога вече в Европа да възкресяваме фашистките режими", заяви белгийският евродепутат Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените".

"Настоявам председателят на Европейския парламент да оттегли думите си, ако ли не - да се оттегли самият той!", добави Ламбертс сред бурни ръкопляскания, чули се главно в лявата част на пленарната зала.

Водачката на групата на Европейската обединена левица Габриеле Цимер също поиска "председателят да се оттегли", определяйки изказването му като недопустимо.

Лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Ги Верхофстат призова Таяни да се извини, което той и направи.

"Като убеден антифашист се извинявам на всички, които може да са били засегнати от казаното от мен. Думите ми по никакъв начин нямаха за цел да оправдаят или омаловажат един антидемократичен и тоталитарен режим", заяви в комюнике Таяни.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?