Възобновена бе работата по "Северен поток-2" в германски води

Възобновена бе работата по "Северен поток-2" в германски води

Руският кораб за полагане на тръби "Фортуна" поднови работа по оспорвания газопровод "Северен поток-2" през Балтийско море, който ще осигури втора пряка енергийна връзка между Русия и Германия, съобщи днес говорител на проекта, цитиран от ДПА.

"В момента Фортуна работи в германски води в съответствие с издадените разрешителни и съобщенията, направени от властите", каза говорителят, имайки предвид одобрението, дадено от Германската служба за корабоплаване и хидрография (BSH) по-рано тази седмица.

Полагат се два километра, след като BSH постанови, че няма птици, почиващи по миграционните си маршрути, които се нуждаят от защита, и че не е необходимо да се чака до края на май, както първоначално бе планирано.

Сега тръбите могат да бъдат сложени на морското дъно, а самото свързването на газопровода е предвидено за по-късно. Двата километра се намират в изключителната икономическа зона на Германия.

По информация на компанията оператор Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) в момента в датски води работи друг руски кораб - "Академик Черский".

През януари германските природозащитни органи подадоха в BSH молба за блокиране на лиценза, позовавайки се на присъствието на мигриращи птици, припомня ДПА.

Газопроводът е почти готов. В германски води предстои да бъдат довършени 13,9 километра от едната линия и 16,8 километра от другата.

Тази седмица американската администрация се отказа от определени санкции срещу компаниите, изграждащи противоречивата енергийна връзка, но подчерта, че остава твърдо против проекта.

"Северен поток-2" се строи, за да бъде удвоен капацитетът на газопровода "Северен поток". САЩ, Украйна и някои европейски държави се противопоставят силно на нарастващата зависимост на Европа от руската енергия и заобикалянето на Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?