Възобновени са преговорите за отписване на гръцки дълг от частните кредитори

В Атина бяха възобновени преговорите за отписване на гръцки дълг на стойност над 100 милиарда евро. Те са под егидата на шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара и бяха прекъснати на 13 януари.

На 20 март Гърция трябва да погаси плащания по облигации на стойност 14,5 млрд. евро. Атина няма да може да изплати тази сума, ако не получи финансова помощ от ЕС и МВФ. Те пък обвързват тази помощ с предварително постигане на споразумение с частните кредитори.

По-рано атинският вестник "Експрес" съобщи, че Гърция е много близо до споразумение с частните кредитори, на които ще предостави ценни книжа, чиято пазарна стойност ще е около 32 процента от публичния дълг на страната. Вестникът се позовава на Брус Ричардс, мениджър от хедж фонда Marathon Asset Management LP със седалище в Ню Йорк.

Аз съм много сигурен за постигането на споразумение по гръцкия дълг, казал Ричардс в телефонно интервю за агенция Блумбърг.

Marathon Asset Management LP, която управлява 10 млрд. долара, е в комисията на 32 частни кредитори, създадена през ноември, за да води преговори с Гърция, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз.

Новите облигации ще бъдат по всяка вероятност с годишна лихва от 4 до 5 на сто и с продължителност от 20 до 30 години, смята Ричардс. Той прогнозира, че ценните книжа ще се договорят на около половината от номиналната им стойност. Чистата стойност на новото споразумение за притежателите на облигации ще е около 32 прооцента от публичния дълг на Гърция, прогнозира още представителят на хедж фонда.

Информационните агенции цитират и източници от лондонското Сити, които посочили, че тези дни са се състояли конфиденциални консултации на заинтересованите страни, по време на които са били положени основите на очаквания компромис.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?