Възобновено е делото за потъналия в Босфора кораб “Хера“

Българската прокуратура е възобновила делото за потъването на кораба "Хера" преди девет години в Босфора, съобщи във вторник главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция.

 

Турция се е съгласила да допусне финансирана от България операция на мястото на потъването но плавателния съд, който е на 74 метра под водата. В нея ще участват турски водолазни екипи, поясни той.

 

Плаващия под камбоджански флаг "Хера" потъна на 13 февруари 2004 г. на 7 мили северно от Босфора в турски териториални води, докато превозваше въглища от Украйна за Турция. Не оцеля никой от всичките 19 членове на екипажа, сред които 17 българи. Бяха намерени телата само на петима моряци.

 

Служебният премиер Марин Райков разказа, че при посещение във Варна е обещал на баща, загубил сина си в трагедията, да направи всичко възможно да бъдат дадени отговори на възникващите около инцидента въпроси.

 

“Това дело през 2010 г. е било прекратено. Благодаря на г-н Цацаров за готовността му да възобнови това разследване. Това е важно послание към българската нация. България търси отговор на всеки подобен случай. Когато се случи подобно нещастие, всеки български гражданин зад граница и семейството му имат право на отговор”, каза още Марин Райков.

 

“Последният контакт с турските власти е през 2010 г. Тогава на среща те заявяват, че няма да допуснат кораб на българските военноморски сили да направят оглед на потъването, както и, турска техника да извърши този оглед. Действаме в пълна координация с Министерство на външните работи”, каза още главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?