Седем месеца, след като ЕСПЧ осъди България за смъртта на Тодор Димов

Възобновено е делото за разпоредената от Борисов акция с гранатомети срещу Чакъра

ВКС и прокуратурата са единодушни: Присъдата на Съда в Страсбург е достатъчно основание

Къщата на Димов след края на скандалната акция. Сн.: "Правен свят"

Малко повече от половин година, след като Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати обезщетение от 50 000 евро на роднините на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, загинал през 2003 г. при скандална акция на МВР, Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за смъртта му.

Именно решението на съда в Страсбург, в което безпрецедентно бе посочена личната отговорност на тогавашния главен секретар Бойко Борисов за използването на прекомерна сила, е основанието разследването да бъде проведено наново.

Това съобщиха в четвъртък от ВКС. В решението на съдиите Лидия Стоянова, Лиляна Методиева и Жанина Начева са цитирани част от мотивите на ЕСПЧ, които са посочени и от Върховната касационна прокуратура като достатъчен повод делото за смъртта на Чакъра да бъде възобновено.

Тодор Димов загина на 11 декември 2003 г. по време на скандалната двудневна операция, в която участваха над 100 служители на полицията, включително и 30 барети. По заповед на Борисов те изстреляха по къщата на Чакъра общо 15 ракети с гранатомет.

Официално посочената причина бе, че приятел на Димов разкрил на полицаите, че в къщата и около нея са заложени множество капани. В крайна сметка Чакъра бе открит овъглен на последния етаж, а сградата буквално бе срината . Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит от полицейската офанзива. Основното доказателство в тази посока, според военната прокуратура, бе намерена на един от пръстите на жертвата халка от ръчна граната.

Въпреки заключенията на разследващите под пагон обаче, през ноември м.г. европейските магистрати категорично заключиха, че в случая правото на живот на Чакъра е било нарушено, а "генерал Б.Б." за пръв път бе споменат в решението им поименно, като лично отговорен.

"Допуснато е нарушение на задължението на държавата да разследва ефективно обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си. Съдът е приел, че компетентните органи при разследването са приложили стандарт, който не отговаря на изискванията по чл.2, пар.2 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи "лишаването от живот да не е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима". Тези съображения са основани на данните по делото, че както прокурорът, така и съдът са счели, че силата, включително експлозивите и реактивният гранатомет, които са използвани от служители на държавата, е гарантирала преодоляване на съпротивата на Тодоров", цитира ВКС в решението си за възобновяване на делото.

Върховните съдии Стоянова, Методиева и Начева посочват още, че ЕСПЧ е констатирал и друго нарушение на конвенцията при проведеното българско разследване на случая - "взето е решение да не бъдат разследвани и съдени членовете на отряда за борба с тероризма, участвали в акцията, с цел да се запази в тайна тяхната самоличност, което е в съответствие с разпоредбата на чл.159, ал.3 от ЗМВР от 1997 г."

"Определен е като порок на разследването, който подкопава възможността да се установи самоличността на отговорните лица и друго основание да се счете като неефективно. Съдържанието на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Димов и други срещу България" е основание за възобновяване на делото", заключва ВКС.

Подновяването на разследването за смъртта на Чакъра бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров през март т.г., след като държавното обвинение се запозна с влязлото в сила решение на Съда в Страсбург.

"Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов", обяви още през ноември м.г. адвокат Михаил Екимджиев, представляващ пред ЕСПЧ роднините на Тодор Димов.

В жалбата му до европейските магистрати бе цитирано и интервю на Борисов отпреди години пред в. "24 часа", в което той категорично заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

Въпреки това самият Борисов категорично отхвърли решението на Съда в Страсбург и само ден след неговото обявяване гневно коментира в Министерския съвет (МС) на 7 ноември 2012 г.: "Това, което си спомням, е, че той стреля по полицаи... Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейки шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи!"

Запитан дали все пак не се чувства лично отговорен за смъртта на Чакъра, както и за поредното осъдително решение на ЕСПЧ срещу страната ни, вече бившият премиер отговори ясно и лаконично: "Не!".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?