Възобновено е търсенето на изчезналия индонезийски самолет

Възобновено е търсенето на изчезналия индонезийски самолет
Издирването на изчезналия на1 януари в Индонезия пътнически самолет бе възобновено в сряда, след като властите опровергаха съобщението, че мястото на катастрофата било локализирано в труднодостъпна местност на остров Сулавеси. Това предадоха световните агенции.

Самолетът Боинг 737-400 на индонезийската авиокомпания "Адам еър" със 102 души на борда, изпълняващ полет от град Сурабая, на остров Ява, за град Манадо на остров Сулавеси, изгуби връзка с диспечерите в понеделник на обед, след като преди това сигнализира за бедствие заради влошени метеорологични условия.

Вчера няколко индонезийски медии съобщиха, че авиолайнерът  е открит близо до столицата на провинция Южен Сулавеси, а по-късно се появиха дори информации, че са оцелели 12 пасажери. Съобщенията обаче бяха опровергани.

В подновената призори операцията по издирването на Боинг-а в морето участват три военни кораба и пет самолета от ВВС.

Инцидентът с индонезийския Боинг е първият за 2007 г., след като миналата година бяха отбелязани рекордно малко самолетни катастрофи.

В света  през 2006 г. са били регистрирани 156 случая на паднали самолети, пише вестник “Вашингтон таймс”, цитиран от Лента.ру. Това е рекордно нисък показател за последните 43 години, сочат данните на разположеното в Женева Бюро за отчитане на авиокатастрофите. То регистрира и съхранява историите на всички падания на самолети, превозващи над 6 пътници.

В сравнение с 2005 г. през миналата година жертвите на въздушните аварии са намалели с 11процента до по-малко от 1 300 души.

45 самолета са паднали в САЩ през 2006 г. и в резултат на това са загинали 142 души. Най-голямата авиокатастрофа за миналата година е падането на 22 август на пътническия Ту-154 на Пулковските авиолинии при Донецк, при която смъртта си намериха  170 души. Толкова голяма самолетна катастрофа не  е ставала от 2002 г.

През 2006 г. са се разбили 16 самолета "Антонов", пет Боинга  и два лайнера “Еърбъс”.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?