Възобновиха тестовете на ваксината срещу Covid-19 от Оксфорд

Възобновиха тестовете на ваксината срещу Covid-19 от Оксфорд

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" и Оксфордският университет възобновиха клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус, след като тестовете бяха преустановени поради заболяване при един от доброволците.

"Клиничните изпитвания на коронавирусната ваксина AZD1222 бяха възобновени във Великобритания, след като получиха потвърждение от регулатора - Администрацията по лекарствата и здравните продукти (MHRA), че продължаването на изпитванията е безопасно", съобщиха от компанията и от Оксфордския университет.

"Астра Зенека" и университетът, обаче, не разкриха подробности около медицинската диагноза на заболелия доброволец.

На 6 септември тестовете на ваксината срещу коронавирус на фармацевтичната компания и университета във всички страни по света бяха прекратени, за да може да се направи независимо разследване на заболяването на доброволеца, върху който е тествана ваксината.

Представители на компанията не уточниха какво се е случило с доброволеца и доколко това би повлияло на по-нататъшния ход на клиничните изпитания.

Източник на "Ню Йорк Таймс" твърди, че става въпрос за напречен (трансверзален) миелит – остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции.

След проучване на ситуацията и медицинското досие на пациента британските учени са стигнали до заключението, че тестването може да продължи безопасно.

Преди ден шефът на компанията Паскал Сорио заяви, че "Астра Зенека" очаква да разбере до края на годината дали ваксината, която разработва, предпазва от коронавирус.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес