Възобновява се търгът за строежа на "Турски поток"

"Булгартрансгаз" обяви и поръчка за консултант на дейностите за 2.5 млн. лв.

Възобновява се търгът за строежа на "Турски поток"

Търгът за строежа на трасето на "Турски поток" през българска територия ще бъде възобновен, след като Комисията за защита на конкуренцията прекрати производството, образувано срещу процедурата по жалба на свързаната с въглищния бос Христо Ковачки фирма "Атоменергоремонт".

Решението на антимонополната комисия е взето миналия четвъртък. От него става ясно,че само два дни след като "Атоменергоремонт" се оплака от дадено разяснение по поръчката за проектирането, доставката на тръби и изграждането на 484 км линейно трасе на "Турски поток от турско-българската до българо-сръбската граница, обявена от държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Жалбата бе внесена на 12 февруари и е оттеглена на 14 февруари. Така отпада правното основание на КЗК да продължи производството по случая и го прекратява, в което поръчката може да бъде възобновена.

От "Булгартрансгаз" все още не са обявили нови срокове за подаване на оферти от страна на кандидатите да получат поръчката за 2.286 млрд. лв. без ДДС.

Първоначалният срок бе 15 февруари, съгласно правилата общата продължителност на всеки от сроковете, изтекли до момента на спирането на процедурата, заедно с новоопределените удължени срокове да не е по-кратка от първоначалния срок, определен от възложителя.

Междувременно"Булгартрансгаз" е обявил и обществена поръчка за избор на консултант на строежа на трасето през Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. Кандидатите да получат работата за 2.5 млн. лв. без ДДС имат срок да подадат оферти до 28 март. Както и при търга за строеж кандидатите имат два срока за изпълнение на изискваните от тях дейности. Единият е за 250 календарни дни, вторият - за 615 календарни дни,  като по-дългият период предвижда и изграждане на технологична връзка при сегашните компресорни станции на БТГ - "Вълчи дол" и "Полски Сеновец". 

За реализацията на проекта ще се обявяват още поръчки – за построяване на компресорни станции, за строителен надзор.

Общата стойност на проекта е 2.868 млрд. лв. без ДДС и плановете са изграждането на трасето да приключи до края на 2019 г., тъй като от 1 януари "Булгартрансгаз" трябва да започне да вкарва у нас 16.85 млрд. куб. м от втората тръба на "Турски поток" и да транзитира до Сърбия 10.5 млрд. кул. м.

Дали ще успее да пусне в експлоатация газопровода в този период, предстои да се види.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес