Възпитател в интернат е осъден да върне на ученик 100 хил. лв. печалба от лотарията

Възпитател в интернат е осъден да върне на ученик 100 хил. лв. печалба от лотарията

Възпитателят в интерната в Завет Ергин Хасан е осъден да върне на ученик 100 хил. печалба от билет от Националната лотария, съобщи lex.bg. Решението е окончателно след отказа на апелативния съд във Варна да възобнови делото.

Хасан е осъден условно за измама в особено големи размери, а заедно с това съдът е разпоредил и да върне парите на момчето. Случаят е септември от 2015 г. Тогава 14-годишен ученик от интерната "Н.Й. Вапцаров" си купува три лотарийни билета от магазин на път към футболното игрище в Завет, където отива с заедно с други ученици. В трите билета нямало печалба и затова си купил още един. Изтъркал го пред продавачката и видял, че печели 100 хил. или килограм злато.

Ученикът веднага се похвалил на продавачката, а след това – на двама свои приятели. Тримата отишли на футболното игрище, където казали и на възпитателя. Хасан прибрал билета и казал, че ще го пази, за да не му откраднат другите ученици. След това отишли в магазина, където била направена снимка на спечелилия ученик с билета и възпитателя. Там Хасан казал, че е дал пари на момчето да купи билета.

След това възпитателят заявил на момчето, че е по-добре да не казва, че той е спечелил парите, защото не бил пълнолетен и можело да не получи нищо. Първоначално Хасан потвърдил за печалбата и пред близки на момчето. След това обаче отказал да им предаде билета и ги заплашил, че ще се оплаче в полицията, че го рекретират. Още в деня на покупката възпитателят регистрирал билета, посочвайки собствените си данни. Близките на ученика подали жалба и така се стигнало до разследването срещу възпитателя.

На първа инстанция Хасан е осъден на 2 години условно от районния съд в Кубрат, който задължава да върне парите.

"Съдът не приема за достоверни твърденията на Хасан, че е дал два лева на момчето да му купи билет, защото те не се подкрепят от никое друго доказателство по делото. Дори да се приеме, че подсъдимият Хасан е поръчал на А. да му купи билет, то е в разрез с всякаква логика ученикът да го изтърка, щом не го купува за себе си", пише в мотивите си съдия Албена Великова.

Хасан е осъден и на втора инстанция, като наказанието му е увеличено на три години. Присъдата отново е условна. След това защитата му иска от апелативния съд във Варна да възобнови делото с твърдението, че визпитателят и ученикът били в облигационни отношения – договор за поръчка, тъй като Хасан поръчал на 14-годишния да му купи билета.

"От нито един от доказателствените източници по делото не могат да се извлекат изводи, че между двете страни (осъдено лице и пострадал) са налице такива отношения. По делото са налични безспорни доказателства, които установяват, че именно св. А. е закупил печелившия билет и то от свое име, и за своя сметка", пише в окончателното решение по казуса.

Споделяне

Още от България