Възрастните, хронично болните и медиците са в най-голям риск от коронавируса

Над 80% от инфекциите са били леки, а смъртността в епицентъра на заразата е 2.9%

Възрастните, хронично болните и медиците са в най-голям риск от коронавируса

Над 80% от случаите на коронавируса Covid-19 са били леки, като в най-голям риск са хората с хронични заболявания, възрастните, както и медицинският персонал. Това показва най-голямото проучване от началото на епидемията, публикувано от здравните власти в Китай и цитирано от BBC.

Данните от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CCDC) сочат, че общата смъртност от новия вирус е 2.3%. Тя е по-висока в най-засегнатата провинция Хубей, къдеот е 2.9%, а общо за останалата част на страната е 0.4%. Последните официални данни на Китай, публикувани във вторник, са за 1868 смъртни случая и 72 466 заразени. Според китайските власти над 12 000 души са се възстановили.

Въпреки че резултатите от това проучване до голяма степен потвърждават предишните данни за вируса, проучването включва подробна разбивка на 44 672 потвърдени случая в цял Китай.

Вирусът е най-смъртоносен за хората над 80 г.

Около 80.9% от инфекциите са класифицирани като леки, 13.8% като тежки и само 4.7% като критични. Най-високите нива на смъртност са при хора на възраст 80 и повече години – 14.8%. При децата до 9 години не е имало смъртни случаи, а до 39-годишна възраст смъртността остава ниска – 0.2%.

За следващите възрастови групи смъртността нараства постепенно: за хората на 40 и повече години тя е 0.4%, за тези на 50 и повече тя е 1.3%, за групата на 60-годишните е 3.6%, за 70-те - 8%.

Мъжете са по-извложени на риск от смърт (2.8%), отколкото жените (1.7%).

Хронично болни и медици също са уязвими

Проучването изследва и кои съществуващи заболявания излагат пациентите на по-голям риск и открива, че на първо място това са сърдечно-съдови заболявания, следвани от диабет, хронични респираторни заболявания и хипертония.

Като посочва риска за медицинския персонал, документът казва, че са били заразени 3 019 здравни работници, от които 1716 са били потвърдени случаи, а петима са починали до 11 февруари, което е последният ден от данните, включени в изследването. Към 14 февруари данните на китайските власти бяха за шестима загинали от вируса медици, а във вторник стана ясно, че директорът на болница "Учан" в град Ухан също е починал от коронавируса. Той е първият ръководител на медицинско заведение в Китай, починал от това заболяване.

По данни на китайските власти към 14 февруари броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус сред медицинските работници е надхвърлил 1700 души. Шестима от тях са починали.

Освен това на 13 февруари – два дни сред последно обхванатите в проучването данни, властите разшириха дефиницията за това кои случаи се смятат за потвърдени.

Изследването допуска, че тенденцията на спад в заболеваемостта може да означава, че изолацията на цели градове, разпространяването на информация как хората да се предпазват с миене на ръце, маски, търсене на помощ и мобилизацията на многосекторни екипи за бързо реагиране, са помогнали да ограничаване на епидемията.

Авторите обаче предупреждават, че с многото хора, които се връщат от дълга почивка, страната "трябва да се подготви за евентуалното възстановяване на епидемията".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят