Възрастта на такситата се вдига до 15 години

БСП предлага да има и долна граница на цените на тези услуги

Възрастта на такситата се вдига до 15 години

Максималната възраст на автомобилите, използвани за таксита, да се вдигне от сегашните 10 години на 15 години и да се въведе и долна граница на цените на таксиметровите услуги. Това предвиждат поправки в Закона за автомобилните превози, внесени между първо и второ четене в деловодството на парламента от депутати от "Коалиция за България" в четвъртък.

Друга корекция предвижда, когато таксиметров бизнес не се започва с чисто нова кола употреба, нейната възраст да се увеличи до 8 години от сегашното ограничение возилото, регистрирано за първи път като такси да не е по-старо от пет години.

Според "Коалиция за България" същността на проблема с таксиметровите услуги не е във възрастта на автомобилите, а в тяхната поддръжка и реално състояние. "Една кола може да бъде "гробница" и на 6 години, както и да бъде в отлично състояние на 15 години", заяви депутатът от БСП Петър Мутафчиев.

Мутафчиев, по чието време като транспортен министър бяха приети сегашните ограничения, обясни, че тогава те са били подкрепени и от бранша, но с времето се е доказало, че има нужда от промяна.

След като преди време бе регламентирано определянето на горна граница на тарифите на таксиметровите услуги от страна на съответната община, сега се предлага да има и долна граница на цените, за да се ограничи дъмпингът и нелоялната конкуренция.

По думите на Мутафчиев този законопроект е само първа крачка, като предстои да се предложат допълнителни нормативни актове и разпоредби, които много по-ясно да регулират контрола и правилата по отношение на качеството на услугата и състоянието на автомобилите, а не просто да налагат ограничения върху тяхната възраст.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес