mediapool.bg Ти си това, което четеш
Засега:

Възрастта за пенсиониране се вдига с година за всички категории труд от януари

БСП ще оспорва промените пред Конституционния съд, синдикатите плашат с “още по-мощни протести“
Мартина Бозукова | 09:06 | 25 ноември 2011 | 110 коментара

Увеличението на възрастта за пенсиониране с година от 1 януари 2012 година ще е за всички категории труд. Това предвиждат внесените в петък от депутати на ГЕРБ промени в бюджета на НОИ между първото и второто четене.

Досега управляващите бяха обявили само намерението си да повишат с година възрастта за пенсиониране на най-масовата – трета категория труд, но не и на работещите в тежки условия. Според одобрената миналата година пенсионна реформа възрастта за пенсия на работещите в тежки условия трябваше да започне да расте от началото на 2015 година с шест месеца на година, а за всички останали – от 2021 година с шест месеца годишно.

Сега внесените от ГЕРБ предложения предвиждат възрастта за пенсиониране да се увеличи от 1 януари 2012 г. с 1 година за всички категории труд, а от 2015 г. да се повишава с по 4 месеца всяка година. Така през 2021 година възрастта за мъжете ще достигне 65 години, а за жените - 63 години.

С промените от догодина работещите в трета категория труд ще имат право на пенсия при навършени 61 години за жените вместо сегашните 60 години и 64 години за мъжете, вместо сегашните 63.

Сега за първа категория труд условието е да имат поне 10 години стаж в тежки условия и навършени 47 години за жените и 52 години за мъжете. От догодина ще са нужни 48 години за жените и 53 години за мъжете.

За втора категория труд сега условието е да имат най-малко 15 години стаж и навършени 52 години за жените и 57 години за мъжете. От догодина ще се изискват 53 години за жените и 58 години за мъжете.

Сред предложенията влиза и повишаването на стажа за пенсия на полицаите и военните - от 25 на 27 години от 1 януари.

В промените е заложено още минималната пенсия да се увеличи от 136.08 лева на 145 лева от 1 юни следващата година.

Записано е също така, че през 2013 година отново ще има осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило - с половината от нарастването на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията. През последните две години осъвременяване на пенсиите нямаше и за догодина също не се предвижда.

Остава неясно ще спази ли кабинетът обещанието си да вдигне обезщетението за гледане на дете между една и две години от 240 лева на 270 лева.

Срокът за внасянето на предложенията беше удължен с два дни и изтича в края на работния ден в петък. Удължаването бе с цел синдикатите и държавата да постигнат някакви договорки, но това не се случи. Опитът за тристранна среща при премиера преди ден пропадна, а насрочените за петък заседания на работни групи при социалния министър Тотю Младенов бяха отложени за понеделник.

"Мисля, че правителството, синдикатите и работодателите доста активно водеха диалог в началото на тази година и през миналата година, но в крайна сметка решението и отговорността е на правителството и на Народното събрание", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и един от вносителите на промените.

Според депутатите от ГЕРБ няма основание поправките да бъдат оспорени пред Конституционния съд (КС). Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от БСП обаче заяви, че левицата ще атакува предложението пред Конституционния съд. Преди дни бившият конституционен съдия Георги Марков коментира, че при шоково вдигане на възрастта с година има основания за оспорването на поправките пред КС, защото рязко се променят правилата за пенсиониране. Според Стойнев “нищо не налага увеличаването на възрастта за пенсиониране с година от 2012 година“. “Не може с бакалски сметки да се прави политика“, коментира той.

Заради заобикалянето им синдикатите обявиха, че планираният за 30 ноември национален протест "ще бъде още по-мощен". Лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи предложението на депутатите от ГЕРБ като “скандално“.

Синдикатите ще обсъждат предложенията и последващите си действия през почивните дни, когато КНСБ свиква стачния си комитет.

Синдикатите искат оттегляне на предложенията, както и президентско вето върху тях. Президентът Георги Първанов вече намекна през миналата седмица, че може да върне промените за вдигане на пенсионната възраст.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: