Възрастта за пенсия на полицаи и военни отново излиза на дневен ред

Предстоят разговори за пенсионната възраст на полицаите и военните, съобщи в понеделник социалният министър Тотю Младенов. "Синдикатите и работодателите са представили допълнителен пакет от мерки за пенсионната система, който включва и възрастта за полицията и за военните", посочи той. Предложението ще бъде обсъдено в тристранния съвет, в който щели да се включат и вътрешният министър Цветан Цветанов и синдикатите в системата на МВР.

Допълнителните мерки бяха внесени в тристранния съвет през февруари и още тогава бе обявено, че обсъждането им ще започне през пролетта, за да могат да залегнат в бюджета за 2013 година.

Сред предлаганите мерки са държавните, военните и полицаите да си поемат личните осигурителни вноски, преразглеждане на длъжностите, които ползват ранно пенсиониране в системите за сигурност, изваждане от НОИ на всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, увеличаване на осигурителните вноски на полицаите и военните, така че да съответстват на получаваните пенсии, въвеждане на пенсионна възраст за полицаи и военни.

По някои от мерките има принципно съгласие на държавата и социалните партньори, но тепърва предстои идеите да се избистрят в детайли.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?