Възражда се идеята за национална детска болница

Възражда се идеята за национална детска болница

След поредица неуспешни опити идеята за построяването на национална многопрофилна педиатрична болница се възражда. Българската педиатрична асоциация и Асоциация Родители ще дадат старт на най-мащабната инициатива в обществена полза – построяването на нова многопрофилна университетска детска болница – детски здравен парк на 5 април в Централен военен клуб.

Детският здравен парк ще е не просто модерна болница, а място за лечение, психологическа и социална подкрепа на децата и техните семейства, за наука,  професионално развитие и изграждане на съвременни политики в областта на детското здраве.

На събитието официално ще бъде обявен Инициативния комитет, който ще работи по осъществяването на тази обществено полезна кауза.

Гости на събитието ще бъдат известни лица от политиката, бизнеса, културата и медицинските среди. Очаква се и присъствието на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова, омбудсмана Мая Манолова.

България е единствената страна в ЕС, в която няма голяма национална многопрофилна университетска педиатрична болница.

Идеята за построяването на детска болница съществува отдавна. Първата копка е направена в далечната 1978 г. на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. В годините проектите продължават, но поради различни причини не се реализират.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?