Възражда се идеята за национална детска болница

Възражда се идеята за национална детска болница

След поредица неуспешни опити идеята за построяването на национална многопрофилна педиатрична болница се възражда. 31 неправителствени организации и граждани учредиха в четвъртък инициативен комитет за построяването на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк".

България е единствената европейска страна, в която няма национална педиатрична болница и децата и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ.

Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София, като болните деца и техните родители са принудени да обикалят от едно място на друго, за да бъдат диагностицирани, изследвани и лекувани.

Реализирането на инициативата "Национална педиатрична болница" с диагностично-консулативни лечебни, рехабилитационни и образователни функции ще осигури възможност за екипна работа между отделните детски специалисти и ще доведе до съкращаване на лечебния процес, смятат експертите.

Инициативният комитет внесе искане за до президента на Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и здравния министър проф. Николай Петров за ангажиране с каузата за създаването на детска болница. В инициативния комитет влизат проф. Владимир Пилософ от Българска педиатрична асоциация, Ева Борисова, Асоциация Родители, Георги Богданов, Национална мрежа за децата, д-р Таня Андреева, специализант, д-р Елена Георгиева, Пенка Георгиева, пациентски организации "Заедно с теб“, Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, и др.

“София е единствената европейска столица без голяма педиатрична болница. Но не това е основната причина за искането за създаването ѝ. Проблемът е, че липсата ѝ означава липса на комплексен подход, тъй като специалистите са пръснати в 14 лечебни заведения, затруднява се обучението на студентите и специализантите, съществува огромен риск от забавяне на диагнозата и съответните последици от това за лечението и не на последно място - влошава квалификацията на здравни кадри“, каза председателят на Българската педиатрична асоциация и бивш директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, който е в инициативния комитет.

Специализантът педиатър д-р Таня Андреева разказа как преди няколко дена в отделението, в което работи, са довели 40-дневно бебе, което благодарение на факта, че е присъствал детски гастроентеролог е било диагностицирано с вродено заболяване на стомаха и му е насрочена спешна операция. “Представете си това бебе, което за 40-дневния си живот е минало през 6 болници и е претърпяло три операции, всяка в различно лечебно заведение“, коментира Андреева.

"Липсата на единен диагностичен център неимоверно затруднява и работата на Фонда за лечение на деца. На последното заседание на Обществения съвет отложихме едно дете с три различни диагнози, тъй като лекарите не можеха да решат коя е водещата диагноза и съответно от кое лечебно заведение да се поиска оферта за лечение“, каза представителят на пациентски организации "Заедно с теб" и член на ОС на Фонда Пенка Георгиева.

Пилософ припомни, че идеята за създаване на детска многопрофилна болница съществува от повече от 30 години, а през 2013 г. е взето решение на Министерски съвет, в което се посочва, че се приема предложението на Българската педиатрична асоциация за необходимостта от построяване на такава болница. “Пари могат да се намерят, но някой трябва да даде заданието“, каза той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?