"Възраждане" оцеля след сблъсък с прокуратурата, Костадинов иска арест на Гешев

снимка БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли искането на прокуратурата за разпускане на националистическата партия "Възраждане". Делото бе заведено близо шест години след регистрацията на партията, когато прокуратурата откри, че има нарушения при нейната регистрация.

Всички съдебни инстанции отхвърлят аргументите на държавното обвинение с напомнянето, че данните е трябвало да бъдат изнесени няколко години по-рано. Прокуратурата настояваше за разпускане на "Възраждане" заради незаконно учредяване.

Пред съда са представени данни, че партията е регистрирана след проведено учредително събрание с по-малко от 500 граждани с избирателни права. Прокуратурата представя доказателства, че част от посочените като присъствали на събранието всъщност са пребивавали извън страната, други са били починали, а трети, отразени в списъците, всъщност не са присъствали. Сред представените декларации за индивидуално членство във "Възраждане" е имало и фалшифицирани, твърдеше прокуратурата.

"Възраждане" оспорва, че е регистрирана по надлежния ред и е участвала в редица проведени вече избори. Партията е подавала редовно годишни финансови отчети, а при извършвани одити не са констатирани нарушения. Регистрация на "Възраждане" е извършена на 2 февруари 2015 година пред Софийския градски съд.

Върховният касационен съд напомня на прокуратурата, че тя имала представител в производството по регистрация пред съда преди близо седем години. Тогава съдът е преценил, че представените доказателства изпълняват изискванията на закона. Прокурорът по делото се е съгласил с това.

Пред ВКС прокуратурата казва, че през 2015 г. е нямало как да бъдат представени доказателства, защото към онзи момент те не са ѝ били известни. Съдът отхвърля този аргумент и посочва, че прокурорът трябва да следи целия процес по време на самата регистрация.

Малко преди публикуването на съдебното решение лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска незабавен арест на главния прокурор Иван Гешев и разпускане на главната прокуратура.

"Настояваме за арест на лицето Иван Гешев, незабавен, защото в противен случай България ще продължи да бъде в плен на организираната престъпност. Точно заради това се иска забраната на единствената пробългарска организация в държавата.

Ще обжалваме в Страсбург, естествено, ако не спечелим! Естествено, има и други начини за съпротива, но аз мисля, че ще спечелим, защото, пак казвам, законът и правото са на наша страна", казва Костадинов.

След публикуване на съдебното решение той ликува: "Спечелихме битката, но не и войната! Време е за възмездие!

Споделяне

Още по темата

Още от България