Възстановена е електроенергийната връзка на Балканите с европейската мрежа

В неделя, 10 октомври, бе възстановена връзката между енергийните мрежи на Балканите и останалата част на Европа, съобщиха от НЕК ден по-късно. До края на месеца ще приключи изпитателната работа по синхрона между мрежите, разрушен през 1991 г. при началото на войната в бивша Югославия.

Така физически се свързват регионалните електроенергийни пазари в Югоизточна Европа и тези на ЕС, което увеличава възможностите за внос и износ на ток, коментираха от НЕК. Българската компания е основен износител на електроенергия за Балканите и се надява свързването на мрежите да разшири възможностите ѝ за експорт.

Откакто в началото на 90-те бяха разрушени основни електропроводи в бившите сръбски републики Хърватска и Босна и Херцеговина, балканските държави - Албания, България, Македония, Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора - бяха откъснати от останалата част на Европа. Възстановяването на връзката стана възможно, след като бе изградена преносната инфраструктура в Хърватска и в Босна и Херцеговина - енергийните подстанции с прилежащите към тях електропроводи.

В края на миналата седмица от енергийното министерство съобщиха, че се очаква до края на 2005 година да бъде изграден общия енергиен пазар в Югоизточна Европа, към който ще се включат и страните от ЕС. Със стартирането на пазара ще отпаднат митата и таксите за внос и износ на ток, както и природен газ. От ведомството на Милко Ковачев уточниха, че ще се създаде най-големият интегриран енергиен пазар в света, с 500 млн. потребители. Ползата за клиентите ще бъде намаляването на енергийните цени и повишаване на качеството на услугите.

Споделяне

Още от Бизнес