Възстановката на атентата от Сарафово е потвърдила доказателствата на следствието

Прокурор Бойко Найденов се надява скоро да има обвинение

Възстановка на атентата на Сарафово. Сн. БГНЕС

Възстановката на атентата от Сарафово е потвърдила събраните до момента доказателства, заяви директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов, след като в петък се проведе следствен експеримент за атентата.

 

Найденов каза още, се надява в най-скоро време да бъдат повдигнати обвинения на извършителите.

 

Той посочи, че възстановката е дала и насоки, с които да продължи разследването.

 

Във възстановката освен българските служби участваха и служители на Европол, която финансира експеримента.

 

Разследващите очакват да се установят доказателства за количеството на взрива, използван при атентата, и какви поражения е нанесъл той.

 

"За щастие, нямаме опит в разследването на такъв тип престъпна дейност, затова използваме и опита на приятелските ни служби, коментира Найденов.

 

Във и около автобусите бяха поставени изработени в "Арсенал" манекени. "Макетите са направени от такава материя - близка до човешкото тяло, че уврежданията би следвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията. Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети", обясни преди възстановката следователят Георги Илиев.

 

България официално свърза военното крило на Хизбула с организацията на терористичния акт, но до момента не е повдигнала обвинения, въпреки че обяви, че има двама заподозрени за връзка с атентата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?