Възстановяването на село Бисер блокира заради наводнен съдебен архив

Възстановяването на село Бисер може да се окаже блокирано заради наводнения архив на местния съд в Харманли, съобщи председателят на съда Юлия Станковска. Съдът е понесъл значителни щети от приливната вълна на 6 февруари като първият етаж на сградата му е напълно необитаема. Там се е намирали и нотариалните актове на засегнатите къщи в село Бисер, което на практика спира работата по премахване на съществуващите постройки и процедурите по тяхното възстановяване, разказа съдия Станковска, цитирана от БНР:

Делата са напоени с вода, кал и нафта, тъй в наводнения приземен етаж на съда е имало и 4-тонен резервоар с дизелово гориво за парното, който също се е разлял.

"Докато тези дела не се изсушат, не мога да кажа какви са пораженията. Дали всичко е унищожено и дали някаква част има възможност да бъде спасена. Говорим за стотици дела. Тези щети тепърва ще засегнат най-вече гражданите. Защото това са нотариални актове, които ако гражданите не си пазят преписи, ние в момента не можем да им издадем преписи от тези документи. Ние сме в пълна невъзможност да извършваме тази услуга", коментира Станковска.

По време на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев призова институциите да помогнат на бедстващия съд. Приливната вълна е заляла целия му приземен етаж, а водата е стигнала на 20 см от втория етаж.

"Пораженията и щетите са доста големи, най-страшното е, че са намокрени и наводнени делата. Всичко е изнесено, общината е предоставила помещения, където те се сушат. Не функционира отоплението на сградата и се налага много спешна намеса от страна на Министерството на правосъдието, днес ще разговаряме и с министър Ковачева”, каза Лазар Груев.

Съдът в Харманли в момента функционира. Сградата е без отопление и се работи с подръчни средства. През миналата седмица обаче съдът за няколко дни е останал със затворени врати за гражданите.

"Най-бързо и спешно трябва да мине застрахователят, за да оцени щетите, преди това не може да се започне каквато и да е процедура. След това трябва да започне почистването, изсъхването и строежът. Да се молим на Господа - архивът да не е заплашен, трябва да изсъхне, за да се види, иначе трябва да започнат едни сложни процедури по възстановяването му”, каза Груев и гарантира, че в Харманли има достатъчно добър контрол, за да не се стигне до изчезване на дела от архивите.

Той призова Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието да помогнат без да си "прехвърлят топката". По време на заседанието на съвета шефът на бюджетната комисия Иван Колев заяви, че има нанесени значителни щети на съдилищата още в Хасково и Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?