Възстановяването на сградата на ИПК "Родина" се бави, но санкции едва ли ще има

Срокът на банковата гаранция изтича на 31 юли 2014 г., инвеститорът не е заявил намеренията си

Възстановяването на сградата на ИПК "Родина" се бави, но санкции едва ли ще има

Грозно стърчащата сграда на ИПК "Родина", която трябваше да бъде възстановена или съборена до една година след придобиването ѝ от "Обединени български вестници" на Ирена Кръстева срещу 20 млн. лв., ще остане в сегашния полуразрушен вид неизвестно до кога. Макар че това би било в нарушение на приватизационния договор, санкции едва ли ще има.

 

Това стана ясно от отговора на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) до Mediapool.

 

Дружество "ИПК Родина АД, което е на бившата шефка на тотото и настоящ собственик на медийната група "Обединени български вестници" Ирена Кръстева и на мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев, бе единственият кандидат за търга с явно наддаване за продажбата на имота, разположен на атрактивно място. През юни 2012 г. те спечелиха търга, подавайки оферта с исканата от АПСК началната тръжна цена от 20 млн. лв.

В договора има клауза за частично събаряне на сградата, което вече е изпълнено. Махнати са сините прозорци, електроинсталацията и другите видове инсталации. Съборени са и няколко малки постройки в задната част на комплекса, разположен на "Цариградско шосе" в София. В момента се прави изравняването на площадката от наетата за целта фирма "Атмарк". Според работници от компанията обезкостената сграда е на груб строеж и е подготвена за довършване.

 

Загадка остава обаче какво ще изникне на нейно място и за какво ще се използва. Mediapool не успя да открие никой от собствениците на имота за коментар относно бъдещите им планове. От ИПК "Родина" обясниха, че двамата директори на дружеството в момента отсъстват – единият бил в болнични, а другият в отпуск.

 

Инвеститорът "ИПК "Родина" все още не е подал и искане за издаване на разрешение за строеж в направление "Архитектура и градоустройство", казаха от Столична община.

 

Аспарух Наков, който е един от тримата архитекти, участвали навремето в изготвянето на архитектурния проект, обясни, че у нас никой не спазва авторски права и той не е търсен от новия собственик.

 

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол също не е уведомена за намеренията на инвеститора относно бъдещето на сградата, отговориха от АПСК на запитването на Mediapool.

 

Съгласно договора за продажба, до 20 септември 2013 г. купувачът "Обединени български вестници" се задължаваше да довърши сградата, или да я събори и да разчисти терена. За целта дружеството, ръководено от Ирена Кръстева, трябва да представи документи, с които да докаже, че е изпълнило това изискване, казаха от АПСК.

 

За изпълнение на това задължение купувачът е предоставил "безусловна неотменяема банкова гаранция в полза на АПСК в размер на 20 млн. лева, която важи до 31 юли 2014 г.". От АПСК уточниха пред Mediapool, че гаранцията стои непокътната и не е освободена, защото купувачът все още не е представил никакви документи по изпълнение на приватизационния договор.

 

Според него има възможност за частично събаряне на сградата и съответно частично освобождаване на банковата гаранция. Такова обаче също не е направено, твърдят от АПСК.

 

ИПК "Родина" се състои от две сгради на груб строеж. Едната е на 9, а другата на 15 етажа, свързани по между си с топла връзка и ниско триетажно тяло. Общата разгъната застроена площ надхвърля 30 хил. кв.м. Сградата е разположена върху имот от 15 дка.

 

Имотът беше собственост на Министерството на финансите и по времето на кабинета "Станишев" беше направен дори търг за довършването на сградата, където трябваше да съберат приходните агенции и НОИ под един покрив. Той беше спечелен от ГБС за 54 млн. евро. Заради прекалено високата цена обаче тогавашният финансов министър Пламен Орешарски се отказа от ремонта.

 

Вместо това в края на мандата правителството на Сергей Станишев взе решение да даде на разрастващата се медийна група, ръководена от Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски, четири имота в центъра на София, където се помещават приходните агенции, срещу довършване на сградата на бул."Цариградско шосе". До сделката обаче не се стигна, защото Кръстева се отказа, след като правителството на ГЕРБ дойде на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?