Възстановяват плановите операции в болниците

България вече е на 9-то място по смъртност в Европа

Възстановяват плановите операции в болниците

Плановият прием в болниците ще бъде възстановен от следващата седмица, стана ясно в четвъртък след работно съвещание при премиера Бойко Борисов със здравния министър и членове на щаба срещу коронавируса. Възстановяването на плановите операции в болниците е заради трайната тенденция за намаляване на разпространението на вируса. При приемът в лечебно заведение пациентите ще бъдат тествани безплатно с бързи антигенни тестове.

"По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки", съобщиа здравният министър Костадин Ангелов. Той съобщи, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

"Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им", разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Плановият прием в болниците започна да спира първо в най-засегнатите области в края на октомври миналата година, а през ноември и на национално ниво, за да се освободи капацитет в лечебните заведения за разкриването на Covid-структури. В последните седмици болниците вече не са подложени на толкова голям натиск. В момента в болници се лекуват 3 681 пациенти, а в интензивни отделения са 348. За сравнение по време на пика в средата на декември в болници се лекуваха над 7000 души, а в интензивни отделения бяха близо 600 души.

Достатъчно ваксини за всички

На редовния брифинг на здравните власнти Ангелов отново обяви, че правителството е договорило достатъчно ваксини за всички български граждани. "Разполагаме с достатъчно ваксини, българската държава е осигурила достатъчно количество ваксини за всеки български гражданин", увери той.

Здравният министър посочи, че се наблюдава повишен ръст на желаещите медици да се ваксинират. Отдаде това на повишената информираност на хората и благодари и на медиите, че дават гласност на правдива информация за ваксините.

"Започнахме от 33%, сега процентът наближава 50%, а целта е да постигнем 70% в българското общество", каза той.

"Когато са информирани хората, страхът отстъпва", каза проф. Ангелов.

С днешна дата 17 038 българи са ваксинирани срещу Covid-19, като 1258 са го направили през изминалото денонощие.

Министърът на здравеопазването призова политиците да спрат да експлоатират темата за изборите, за да не стигнем дотам да избираме народ, а не политици. Коментарът беше направен в отговор на въпрос как ще се подсигури безопасност на изборите.

Чудесни новини

"Чудесни новини" - така шефът на Националният оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски определи резултата от противоепидемичните мерки.

Отчита се "изключително добра тенденция от въведените мерки", като това рефлектира и върху използваемостта на леглата в болниците, каза Ангелов. Около една трета (32%) е заетостта на леглата за неусложнени случаи, а на интензивните легла е 44%.

14 853 български граждани са излекувани с негативни PCR за една седмица. 

За последното денонощие новите случаи с коронавирус са 535 при направени общо 7570 теста. От тях 4153 са PCR, а 3417 - антигеннни тестове. Това означава, че положителните проби са малко над 7 на сто.

Преборилите болестта през последното денонощие са 3094 души.

Най-ниска е заболеваемостта в Разград, а най-висока във Враца за последните две седмици. В 15 области има заболяемост до 150 души на 100 000 население, а в 13 области имат между 150 и 300 души на 100 000 население. Този резултат дължим на всички български граждани, които вярваха в мерките, спазваха ги и се вслушваха в съветите на здравните експерти, коментира здравният министър.

За последното денонощие загубилите битката с инфекцията е 70, с което общият брой на смъртните случаи достигна 8349.

Но да наблюдаваме и негативните тенденции

Въпреки "чудесните новини", все пак трябва да се наблюдават и негативните тенденции, които са свързани най-вече с Великобритания и Чехия, отбеляза ген. Мутафчийски.

Двете страни са с най-висока смъртност от коронавирус в Европа през последните две седмици. Те се дължат най-вероятно на т.нар. нов щам, коментира ген. Венцислав Мутафчийски. По тази причина до края на януари у нас мерките няма да се разхлабват, допълни той.

"Нито един гражданин не трябва да отслабва бдителността си, носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте излишни контакти и събирания с хора", призова ген. Мутафчийски.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?