Вбесен, Цветанов държа реч пред НС защо не го обича Костов

Лидерът на ДСБ коментира "недоброто здравословно състояние" на вицепремиера

Цветан Цветанов: Аз не съм вицепремиер, за да ме обича Иван Костов, а за да извадя всичко това наяве.

Първото четене на законопроекта за управление на системата за националната сигурност разгорещи страстите в парламента, след като лидерът на ДСБ Иван Костов остро го разкритикува и запита къде е министър-председателят.

"Този закон има много слабости в дефинициите. Този, който го е писал, не осъзнава смисъла на понятието национална сигурност. Недопустимо е при тримесечни заседания (на Съвета по сигурността към МС -бел.ред.) да е в сила обстоятелството, че премиерът може да не ръководи заседанията, а да е чрез упълномощено лице. Това означава, че той прехвърля върху друго лице най-важните си правомощия на министър-председател – грижата за националната сигурност на страната. Това крие съществена опасност – например министърът на вътрешните работи да се окаже началник на външния министър, на министъра на отбраната, на службите. Министър-председателят е отговорен за сигурността на страната. Призовавам депутатите от парламентарната група на Синята коалиция да не гласуват за този закон, защото ние сме снели доверието си от вицепремиера Цветанов", заяви Иван Костов.


"Къде е човекът, който е подписал законопроекта? Защо го няма в залата министър-председателят, а още сега прехвърля отговорността върху вицепремиера? Това не е закон за трансплантациите или за детските градини. Това е закон, който трябва да изгради националната сигурност”, каза още бившият премиер.

Думите му очевидно вбесиха вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който излезе на трибуната и изнесе целия си познат репертоар срещу Костов, обяснявайки защо лидерът на ДСБ "не го обича".

"Аз не съм вицепремиер и министър на вътрешните работи, за да ме обича Иван Костов или някой, който гравитира около Иван Костов. Знам, че никога няма да ме заобичате. Когато идвахте в моя кабинет, ме подкрепяхте, а тук на трибуната заявявате, че не ме обичате. Знам, че няма да ме обичате, нито ще ви искам дъщерята, за да се женя за нея, нито пък искам да влизам във вашето семейство. Нито пък искам да ме обичат от БСП, които постоянно ме критикуват", каза Цветанов.


"Вие като министър-председател нямахте политическата воля да отворите досиетата на бившата Държавна сигурност, защото и във вашия кабинет имаше такива хора, дори говорителят ви беше такъв. Защо не показахте ефективност в защитата на националната сигурност относно корупционните практики с приватизацията. Давам за пример авиокомпания "Балкан”, "Кремиковци”. Нормално е да сте свалили доверието си, защото вицепремиерът Цветанов успя да ви докаже, че Алексей Петров, който вие създадохте и вие толерирахте, всъщност се превърна в основния играч в подземния свят, подкрепян от изпълнителната власт в лицето на министър-председателя Иван Костов от 1997 до 2001 г. Аз знам, че няма да ме обичате. Аз не съм вицепремиер, за да ме обича Иван Костов, а за да извадя всичко това наяве”, заяви Цветанов. Той даде пример с делото "Килърите" и с убийството на Емил Кюлев. "Косьо Самоковеца кой го създаде? Да не го създаде Цветанов, който не обичате?”, заяви още Цветанов.

"Вие загубихте контрол върху нервите си. Говорихте откровени смущаващи обстоятелства. Тръгнахте да се жените за дъщеря ми и да говорите за някаква обич. Човек наистина трябва да е загубил контрол върху нервите си, за да говори кой го обича и кой не го обича и да страда от трибуната за това, че не го обича", отвърна му Иван Костов.

"Никой нито ви обича, нито ви мрази. Вие сте със снето доверие от Синята коалиция и вероятно и от цялата опозиция. Това е политическо отношение, нямащо нищо общо със женитбата с която и да е от моите дъщери. Всички тези неконтролирани приказки показват в колко недобро здравословно състояние се намирате”, коментира още съпредседателят на Синята коалиция.

Депутатът от БСП Михал Миков се обърна към председателстващата заседанието Менда Стоянова да следи за уравновесеността на "субектите, които застават на трибуната, и когато изпадат в особени емоционални състояния, да ги подсеща коя е точката в дневния ред”.

Споделяне

Още от България