Вдига се границата на дохода за енергийна помощ

Вдига се границата на дохода за енергийна помощ

Средно с 9 процента ще се увеличи границата на доходите за предоставяне на социална помощ за отопление на ток. Това съобщи в сряда министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, ден след като колегата ѝ Румен Овчаров ѝ прати писмо с искане за актуализация на критериите за определяне на социално слабите, които ще получават помощи за електроенергия. Министърът на икономиката и енергетиката се мотивира с това, че с ежегодното повишаване на минималната работна заплата и пенсиите кръгът от домакинства с право на енергийни помощи се стеснява от 708 хил. през зимата 2002-2003 на 466 хил. абоната през сезона 2005-2006.

До седмица се очаква да бъде наредбата, която регламентира по-високите прагове за достъп до енергийните помощи, уточни Масларова.

В нея ще се регламентира, че за да получават пари от държавата за електроенергия, доходът на хората, които живеят сами, трябва да не надхвърля 96 лв.. Досега сумата бе 86 лева. Тези, които живеят сами и са с трайно намалена работоспособност, трябва да получават най-много 114 лева на месец, вместо досегашните 104 лева, а самотните възрастни над 75 години – 131 лева. Досега техните доходи не трябваше да надвишават 121 лева, за да възползват от помощите за ток.

Максималният праг за съпрузите, които живеят заедно, се увеличава с 6 лева и става 66 лева. Доходите на хората с трайни увреждания до 70%  не трябва да са повече от 102 лева, а не от 83 лева, а на тези с 90% увреждания да не надвишават 126 лева, вместо досегашните 115 лева.

По думите на Масларова за миналата година социално слабите, които са получили помощи за електроенергия са били около 115 000 души, а тази година се очаква техният брой да достигне 150 000 души. Досега от помощите за твърдо гориво – въглища и дърва, са се възползвали близо 270 000 души. Други 66 000 души са получили отказ, тъй като са изпуснали срока или не са отговаряли на критериите.

Масларова обясни, че според прогнозните разчети около 40 млн. лева ще са необходими, за да се покрият различните видове целеви помощи за отопление.

 

Споделяне

Още от България