Вдига се възрастта за возене на бебета в специално поставени седалки

Вдига се възрастта за возене на бебета в специално поставени седалки

Бебета до година и три месеца ще се превозват в автомобил само в специални седалки, поставени в положение, при което гледат назад, а не по посока на движението. Това реши в сряда Министерския съвет, приемайки проекта за промени в Закона за движение по пътищата. По сега действащите правила така се возят деца на възраст до 9 месеца.

Проектът има за цел да повиши безопасността на децата в моторните превозни средства в съответствие с европейските норми.

Без промяна остават специалните правила за превоз на деца до 12-годишна възраст. Тяхното превозване е забранено на предната седалка на лек автомобил, ако не е поставена специална седалка. Ако детето е с ръст под 150 см, задължително е да се изключва въздушната възглавница на арматурното табло пред него.

Проектът предвижда промяна на правила за изпитване на различните системи за обезопасяване на детските седалки при страничен удар. Досега те са изпитвани само при челен удар и удар отзад, а сега ще се изпитват и за реакция при страничен удар.

След приемането на текстовете от Народното събрание изпитванията ще се правят с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и врата.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?