Вдигането на преките данъци - след референдум

Вдигането на преките данъци - след референдум

ГЕРБ ще предложи преките данъци за гражданите и фирмите да се променят с референдум. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна в четвъртък по време на дебатите по искания от кабинета вот на доверие. Той бе първият министър след премиера, взел думата в дебата.

Дянков заяви още, че бъде предложено бюджетният дефицит да бъде фиксиран в закон и също законово да бъде регламентиран оптимален минимум на преразпределителната роля на държавата.

"Поддържането на финансова дисциплина не е самоцел. Това е средство за гарантиране на вътрешната икономическа стабилност, за доверието пред външните партньори и за устойчивото развитие на България. Ние не мислим от днес за утре. Ние мислим в перспектива. Затова предстои да предложим законодателни мерки”, обяви още финансовият министър.

Така той обяви, че партия ГЕРБ вече е склонна да подкрепи идеята на Синята коалиция за въвеждане на така наречения "фискален борд", тоест законово фиксиране на допустимия бюджетен дефицит до размера от 3%, записан в Маастрихтските критерии.

Въвеждането на фискален борд е едно от петте условия, които Синята коалиция постави, за да подкрепи правителството на ГЕРБ в поискания вот на доверие.

Според Дянков в момента се работи по пакет от закони и законови промени, които да гарантират "ненарушимост на финансовата дисциплина и като следствие - на икономическата стабилност в дългосрочен план, за строги и ясни принципи, които отиват по-далеч от така наречения "фискален борд”.

"Искаме онова, което започнахме, да се превърне в трайна политика и да не се променя в отрицателна посока, независимо кои политически партии са на власт и кое правителство управлява”, подчерта вицепремиерът пред депутатите.

По предварителни оценки дефицитът на касова основа за 2010 година е 2.8 млрд. лв., което е 3.9% от прогнозирания БВП на касова и 3.6% на начислена основа. Фискалният резерв към края на декември миналата година е 6 милиарда лева при заложен минимум от 4.5 млрд. лева или към днешна дата средствата са с 1.5 млрд. лева повече от заложените. Изпълнението на приходите е над 100%, отчете още министър Симеон Дянков.

Още по темата
Още от Бизнес

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?