Вдигането на стажа и пенсионната възраст - след 2012 г.

Вдигането на стажа и пенсионната възраст - след 2012 г.

Пенсионната реформа в частта ѝ за повишаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране се отлага след 2012 година, стана ясно в понеделник.

Така на практика тези стъпки едва ли ще бъдат предприети до края на мандата на сегашното правителство, тъй като такива реформи като непопулярни се избягват да се извършват в края на даден управленски мандат.

Социалният министър Тотю Младенов обясни в понеделник отлагането с това, че в момента приоритет на правителството са здравната реформа и проблемите с пазара на труда.

Отлагането на пенсионната реформа бе обявено след като синдикатите се заканиха да организират протести срещу вдигането на пенсионната възраст. В момента се подготвят протести и заради планираната здравна реформа.

Пенсионната реформа трябваше да стартира през 2012 година, за да има време да се прецизират конкретните параметри и провеждането ѝ да става плавно.

И от социалното министерство, и отделни експерти коментираха вече, че реформата е нужна, тъй като осигурителната система не може да функционира в сегашния ѝ вид. Все още от социалното министерство нямат отговор дали при стопираната пенсионна реформа ГЕРБ ще удържи на политическото обещание за намаляване на осигурителната тежест до края на мандата. От тази година осигурителната вноска е намалена с 2%.

Зам.-социалният министър Христина Митрева каза, че все още не са ясни тенденциите вследствие на намалението на вноската. От министерството обаче са на мнение, че ако свалянето на вноската не изиграе ролята си за запазване на работни места, последващо намаление няма да има.

По същото време от Българската стопанска камара (БСК) обявиха, че реформата в пенсионната система не търпи отлагане и е по-спешна дори и от реформата в здравно-осигурителната система. Председателят на БСК Божидар Данев каза, че стопирането на реформата ще увеличи още повече държавната субсидия, с която се попълва дефицитът в осигурителната система.

Като стопанска организация ние сме за намаление на осигурителните вноски, но смятаме че в условия на криза това е страшно опасно за стабилността на пенсионната реформа, заяви Данев.

Реформата в пенсионната система да бъде разделена на два етапа - до излизане на кризата и след това, като излизането от кризата да се дефинира с ръст на БВП и бюджетна прогноза за следващата година с над две на сто, предлагат от камарата.

От БСК предлагат още да се запазят по време на кризата съществуващите правила в пенсионната система като възраст за пенсиониране, осигурителен стаж и т.н., да се преразгледа категоризацията за ранно пенсиониране, да се премахне таванът на пенсиите, да се направи значителна индексация на пенсиите при работа над пенсионна възраст и при по-голям стаж.

Според БСК след излизане от кризата трябва да се даде възможност за пенсиониране независимо от осигурителния стаж и възрастта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?