Найденов ще уволнява "нелоялните" от МО

Вдигат порциона на военните с 30 лева, но не и заплатите

Сн. БГНЕС

Порционът във въоръжените сили ще бъде повишен с 30 лева и ще достигне 90 лева, но няма ресурс за увеличаване на заплатите в сектора, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов в петък.

 

Военните и цивилните в системата получават допълнително пари към заплатите си за храна всеки месец. Подобни компенсации има и в МВР, като там месечната сума е 120 лева.

 

"Нямаме този ресурс, за да бъдат увеличени основните възнаграждения", каза Найденов пред ТВ7.

 

Заплатите на военните бяха увеличени с около 9% от началото на тази година. Ръстът в заплащането мина под формата на сделка в замяна на въвеждането на пенсионна възраст. Сега обаче управляващите са на път да отменят пенсионната възраст, която силно раздразни редовите военни. За догодина обаче се планира ръст с 5% за заплатите на полицаите.

 

Ангел Найденов успокои, че липсата на увеличение при военните ще бъде компенсирано освен с по-високия порцион и с повишението на различните плащания за специфични условия на труд.

 

"Опитваме се по някакъв начин да стимулираме повишаване на квалификацията или съответно… Нека, разглеждайте тези плащания като допълнително материално стимулиране", разясни Найденов.

 

В отговор на въпрос той заяви, че ще продължи уволненията по висшите етажи на различните звена в МО, "когато се сблъсквам с нелоялност, некоректност и с липса на качества".

 

Военният министър представи и още един успех на управлението му. Вече има три хеликоптера "Кугър", които могат да летят, а в първите месеци на следващата година ще има още три.

 

"Това не е малко на фона на това, че доскоро беше само един", каза Найденов.

 

България закупи общо 12 такива хеликоптери, но заради скъпата и финансово неосигурена поддръжка ги "приземи". При правителството на Симеон Сакскобургготски през 2005 г. бе подписан договорът с "Юрокоптер" (Eurocopter ) за 18 вертолета - 12 "Кугър" (Cougar) и 6 "Пантер" (Panther) за ВМС. Общата цена на поръчката бе малко над 383 млн. евро. Впоследствие правителството на ГЕРБ отказа последните 3 хеликоптера Panther.

Споделяне

Още по темата

Още от България