Вдигат заплатите на българските военни в Афганистан

Да се изравни заплащането на военнослужещите в мисиите в Ирак и в Афганистан, ще предложи министърът на отбраната Веселин Близнаков на Министерски съвет, съобщи самият той на пресконференция в неделя, след като се върна от посещение в Афганистан.

Сега военните ни в Ирак взимат дневни командировъчни около 82 долара, а тези в Афганистан - с около 20 долара по-малко.

Вдигането на заплащането на военните ни в Кабул вероятно е във връзка с подготвяното увеличение на българския контингент там, за което обаче все още няма политически решение.

Има нужда от увеличаване броя на всички военнослужещи в Афганистан, не само от българска страна, коментира Близнаков. Нашите възможности са по-големи от изпращането на 100 души в Афганистан, но са ни необходими оборудване и средства, отбеляза той като посочи, че са нужни поне 2-3 месеца, за да бъде доставена необходимата нова техника. Техниката е много стара, трябва да оптимизираме начина на ротация, необходими са контейнери за военните ни в Афганистан, необходима е по-добра лична екипировка, по-добра комуникационна техника, подчерта министърът на отбраната.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков уточни, че в понеделник започват преговори с "Даймлер-Крайслер" за доставка минимум на 6-10 бронирани мерцедеса. В механизирания взвод в Афганистан са на въоръжение четири такива машини, които са по-удачни за патрулиране  от руските УАЗ.

Афганистан трябва да остане приоритет на външната политика на България, отбеляза Близнаков. Обстановката там е изключително сложна и напрегната и е необходимо да продължим своята мисия, допълни той като посочи, че България трябва да заяви категорично своята позиция, че е надежден партньор в борбата срещу световния тероризъм.

По време на посещението в Афганистан са били обсъдени нуждите на местната армия от въоръжение и техника и обучение. Дискутирана е била възможността за краткосрочно обучение на афганистански офицери в Националния военен университет у нас, каза Близнаков, който по време на визитата си е анонсирал дарението на 50 броя РПГ-та, патрони и боеприпаси от България за Афганистан.

Операцията в Афганистан ще продължи между три и пет години, за да може местната власт, полицейските сили и афганистанската армия да укрепнат и да ръководят страната без чужда помощ, прогнозира българският военен министър.

В отговор на въпрос за бюджета за отбрана за 2007 г. Близнаков посочи, че на армията са нужни 2,6 на сто от БВП, за да спази ангажиментите си като съюзник на НАТО. В момента правителството предлага бюджет от 2.28 %, което е твърде недостатъчно за  модернизацията на Българската армия  и нейното участие в мисии извън страната, каза министърът Близнаков.

Споделяне

Още от България