Вдигнаха павилионите, захранвани от шахтата, която уби момче пред болница "Св. Иван Рилски"

Сн. БНТ

Вдигнати бяха павилионите пред болница "Св. Иван Рилски" в столицата, захранвани с ток от фаталната шахта, която уби 16-годишно момче преди два месеца.

Два от павилионите, поставени покрай оградата, бяха вдигнати през деня в петък, а вечерта беше вдигнат и третият павилион, който се намираше пред главния вход на болницата, съобщи БНТ.

Трагичният инцидент на 14 февруари предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване.

До момента нито една институция не е поела вина за инцидента. Оставка подаде само главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков, но като морален акт, а не като поемащ вина за случая.

Първоначално кметът Фандъкова посочи, че ЧЕЗ са присъединили към мрежата си фаталния павилион с "хвърчаща бележка", която е издадена докато Несторов бил в отпуск.

След това главният архитект Здравко Здравков осветли документация, с която болница "Св. Иван Рилски" е искала от ДНСК да го узакони. Установи се, че още през 2018 г. е установено, че павилионите са незаконни, но въпреки това не са премахнати.

Хвърлилият оставка главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков заяви, че болницата е пробвала да узаконява обектите. Той изкара и още един скандален факт - незаконният павилион по документи не е преместваем обект, а сграда, след като първо през 2011 г. е нанесен в кадастъра, а четири години по-късно и в кадастралната карта.

Главният архитект Здравко Здравков допусна, че това е грешка на кадастъра и пак прехвърли топката към районната администрация.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?