Вдигната е забраната за търговия на Северен Кипър

На 23 август влезе в сила решението на Европейския съюз, което позволява на производителите от Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, да търгуват с гръцката част на острова.

Така за пръв път от три десетилетия насам кипърските гърци и кипърските турци започват да търгуват помежду си.

Решението е част от пакета, който ЕС прие за улесняване на търговията на държавата на кипърските турци след паралелните референдуми в Кипър в края на април, на които кипърските турци подкрепиха, а кипърските гърци отхвърлиха плана на генералния секретар на ООН за обединение на острова.

Така островът не успя да влезе обединен в Европейския съюз, където от 1 май т.г. членува само гръцката част.

Износът на стоки за ЕС, произведени в Северен Кипър, ще се извършва след разрешение издадено от Търговската палата на кипърската турска държава.

По-малко от час след влизането в сила на решението на ЕС производители на селскостопанска и текстилна продукция се наредиха на опашка, за да регистрират продукцията си, предаде ББС.

Смята се, че предприетите мерки ще помогнат за преодоляване на икономическата изолация на Северен Кипър.

Турският кипърски лидер Мехмет Али Талат, обаче, който беше избран с обещанието да вкара страната си в ЕС, каза, че това не е достатъчно.

Той иска Северен Кипър да може да търгува директно с европейските страни.

На това обаче остро се противопостави Република Кипър, поради което Брюксел отложи финалното решение на въпроса до следващия месец.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?