Вдовица на пушач осъди тютюнев гигант за 23 млрд. долара

Вдовица на пушач осъди тютюнев гигант за 23 млрд. долара

Тютюневият гигант "Рейнолдс" бе осъден да плати рекордната глоба от 23 млрд. долара на семейството на пушач, според което вторият по големина производител на цигари в САЩ умишлено е прикривал опасността от пристрастяване към продуктите ѝ.

Синтия Робинсън съди "Рейнолдс" от 2008 г. заради смъртта на съпруга ѝ Майкъл Джонсън, който умира на 36-годишна възраст през 1996 г. Той е пушил между една и три кутии цигари дневно в последните двайсет години от живота си. Адвокатът на вдовицата казва, че мъжът не можел да откаже цигарите и пушел дори в деня на смъртта си.

Съдебните заседания продължиха 4 седмици, а обсъждането от заседателите - 11 часа. В крайна сметка журито реши да присъди на вдовицата и сина ѝ от Джонсън обезщетение от 7.3 милиона долара, както и 9.6 милиона долара на сина на починалия от друга жена.

След друго обсъждане, продължило 7 часа, заседателите решиха, че компанията трябва да плати и 23.6 млрд. долара глоба.

"Рейнолдс" ще обжалва и обикновено на друга инстанция подобни огромни глоби се намаляват, коментира Ройтерс.

Адвокатът на вдовицата смята, че наказанието е справедливо, защото починалият ѝ съпруг е пушел от 13-годишен, а "Рейнолдс" агресивно рекламират продуктите си сред младите.

Случаят на Синтия Робинсън първоначално е част от големия групов иск от 1994 г. срещу тютюневите компании. Тогава съдебните заседатели определиха през 2000 г. глоба от 145 милиарда долара, най-голямата в историята на САЩ.

През 2006 г. обаче Върховният съд на Флорида отмени решението и постанови, че няма достатъчно основания за групов иск, защото ищците са твърде разнообразни и всеки от засегнатите е пушел по различни причини. Но върховните съдии оставиха възможност да продължат индивидуалните искове и този на Робинсън бе един от тях.

Освен това Върховният съд не отмени заключението на съдебните заседатели, че не е коректно обявено съдържанието на цигарите и те причиняват заболявания, както и че големите тютюневи гиганти са проявили небрежност. Това означава, че заключението е валидно за всеки бъдещ процес срещу компаниите.

Споделяне

Още от Бизнес