Вдовицата на Кели обвини британското министерство на отбраната

Оръжейният инспектор Дейвид Кели се е чувствал предаден от британското министерство на отбраната, защото то го посочило като вероятен източник за публикацията на Би Би Си, оспорваща основанията за войната срещу Ирак, свидетелства днес неговата вдовица.

Джанис Кели даде показания по видеовръзка пред следствието за самоубийството на нейния съпруг. Според думите ѝ той няколко пъти ѝ казвал, че се чувства напълно подведен и предаден, съобщиха осведомителните агенции.

Петдесет и девет годишният Дейвид Кели бе намерен мъртъв край усамотения си дом няколко дни след като шефовете му в министерството на отбраната го посочиха като възможен източник на публикация на Би Би Си. В нея се твърдеше, че правителството на премиера Тони Блеър е разкрасило доклад за заплахата от Ирак с цел да обоснове войната срещу режима на Саддам Хюсеин.

На въпрос от кого се е чувствал предаден Дейвид Кели, госпожа Кели каза пред следствието, че според нея съпругът ѝ имал предвид министерството на отбраната, защото то го е посочило като вероятен източник на информацията.

Свидетелката каза, че покойният оръжеен експерт получил уверения от своя пряк началник и от висши служители от министерството, че името му няма да бъде разгласявано, съобщиха АП и Ройтерс.

По-късно дъщерята на д-р Кели заяви, че той не е могъл да си обясни, как журналистът от Би Би Си Андрю Гилиган е могъл да стигне до такива категорични изводи, като се базира само на разговора между двамата, предаде Би Би Си.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?