Вдовицата на Литвиненко подаде жалба срещу Русия в съда в Страсбург

Вдовицата на бившия руски агент от спецслужбите Александър Литвиненко, който беше отровен през ноември м. г. в Лондон, подаде жалба срещу Русия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, предаде БТА в сряда, като се позова на Франс прес. 

В жалбата са изброени нарушения от страна на Русия по няколко члена на Европейската конвенция за човешките права, свързани с правото на живот, забрана на мъченията, право на справедлив процес, право на уважение на личния и семеен живот.

Британската прокуратура съобщи във вторник, че е предявила обвинение срещу бившия офицер от спецслужбите и сегашен бизнесмен Андрей Луговой за убийството на Литвиненко, починал на 23 ноември от отравяне с радиоактивното вещество полоний 210, и поиска екстрадирането му във Великобритания.

Марина Литвиненко приветства това решение, макар Москва незабавно да отхвърли искането за екстрадиране. "За мен е важно съпругът ми да не е починал напразно и извършителите на това убийство да бъдат изправени пред британското правосъдие", заяви вдовицата на Литвиненко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят