Вдовицата на Литвиненко помолила Путин да открие убийците на съпруга й

Вдовицата на Александър Литвиненко е написала писмо до руския президент Владимир Путин с молба да потърси отговорност от убийците на съпруга ѝ, съобщи в неделя британският вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Трябва да знам кой уби Саша", пише Марина Литвиненко до Путин. "Моля Ви да разпоредите на подчинените си да съдействат за откриване на убийците. Никога не съм казвала, че знам, че вие носите отговорност. Казах, че ако Вие не направите всичко възможно да бъдат намерени виновниците за това ужасно престъпление, ще стигна до извода, че криете нещо".

Бившият сътрудник на Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 г. в Лондон от отравяне с плутоний. Преди да издъхне, той обвини руските власти, че са го отровили.

Разследването на убийството на Литвиненко се води от Скотланд Ярд. Според британските медии, които се позовават на източници, близки до следствието, главни заподозрени за атентата са бившите сътрудници на ФСБ Андрей Луговой, Дмитрий Ковтун и Вячеслав Соколенко. Те са се срещали с Литвиненко в предполагаемия ден на отравянето му.

В края на януари 2007 г. материалите по делото за убийството на Литвиненко бяха предадени на британската кралска прокуратура.

Споделяне

Още от Свят