Вдовицата на Самоковеца оправдана за контрабанда и пране на пари

Вдовицата на Константин Димитров – Самоковеца получи оправдателна присъда от Софийския градски съд в сряда. Ангелинка Димитрова, върху която се стовари "цялата тежест на закона" за деяния на покойния ѝ съпруг, отговаряше за контрабанда и пране на пари.

Делото срещу нея продължи на първа инстанция около година и половина, като през това време ѝ бяха запорирани сметки и имущество. С решението си съдът нареди около 180 000 лева от запорираните пари на вдовицата на "картофения бос" да се преведат по сметките на НАП, тъй като се дължат като данъци.

Обвинителният акт срещу Димитрова бе внесен от прокуратурата в съда през лятото на 2008 година. В него бе записано, че престъпленията, според прокурорите, са извършени през 2000 година. Обвинението твърдеше, че Димитрова е контрабандирала стоки за около 700 000 лева през митница София. За да вкара стоките, тя използвала пред митничарите фалшиви фактури.

Това обаче не бе доказано и вдовицата на смятания за най-крупен контрабандист бе оправдана. Съдия Владимир Астарджиев посочи, че няма извършено престъпление, тъй като митницата е знаела за вноса на стоките. Освен това той заяви, че житейската логика няма място в наказателния процес. Повод за последното е фактът, че в обвинителния акт прокуратурата е записала, че Димитрова е извършила престъпленията, в които е обвинена, защото...е съпруга на Константин Димитров.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест от страна на прокуратурата.. Вдовицата на емблематичния висаджия спази традицията и не отрони нито дума пред журналистите, каквато линия на поведение спазва от самото начало на процеса.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?