Вдовицата на Слободан Милошевич обявена за международно издирване

Вдовицата на Слободан Милошевич обявена за международно издирване

Миряна (Мира) Маркович, вдовица на бившия сръбски и югославски президент Слободан Милошевич е обявена за международно издирване, съобщиха източници от полицията, цитирани от белградския вестник „Данас” в петък.

Мира Маркович, синът ѝ Марко Милошевич и Бояна Байрушевич, собственик на фирма “Треф рент-а-кар”, ръководели престъпната група за контрабанда на цигари, ощетила държавата с милиони германски марки.

По неофициална информация до края на седмицата се очаква съдия следовател от Специалния съд да обяви за международно издирване и сина на Слободан Милошевич Марко.

Неотдавна на официалния сайт на Интерпол беше подновена обявата за международно издирване на Мира Маркович за измами със жилища. Публично е известно, че Маркович и синът ѝ Марко от години живеят в Москва и не смеят да се приберат в Сърбия заради опасенията, че може да бъдат задържани.

Групата на Марко започнала контрабандата на цигари през 1996 г., която продължила до 2001 г. Тя ги внасяла през КПП Калотина – КПП Градина от България, през територията на която те минавали транзит. Цигарите пристигали на пристанище Бургас и били транспортирани до Сърбия с камиони, като преносът им бил оформян като транзитен.

Пари от контрабандата, схемата на която бе разкрита от разследващите органи, са били използвани за финансиране на режима на Милошевич. В контрабандата на цигари са участвали и други висши функционери от социалистическата партия на Милошевич. Огромна част от заработеното отивала и в частни сметки в чужбина, най-вероятно основно на семейство Милошевич.

Неотдавна специалният прокурор за борба с организираната престъпност Слободан Радованович заяви по-рано този месец, че прокуратурата ще започне разследване срещу Мира Маркович и Марко Милошевич. Прокуратурата смята да поиска да бъде замразено цялото им имущество в Сърбия, както и всички техни банкови сметки в чужбина. Ден след изявлението на Радованович, Мира Маркович отрече да е участвала в контрабанда на цигари. За радио “Свободна Европа” тя каза, че няма да се яви в съда в Сърбия.

Споделяне

Още от Балкани