След оставката на енергийния министър

Вдясно съжаляват, отляво са доволни

Оставките на министрите на икономиката и на здравеопазването Трайчо Трайков и Стефан Константинов обединиха парламентарните политически партии извън ГЕРБ в критиките им към управляващите като цяло за липса на реформи и посока на развитие. Те обаче се разделиха по-специално в оценката си за отстраняването на Трайчо Трайков. Опозицията вдясно съжалява, виждайки в Трайков преграда за руските енергийни интереси в България и противник на изграждането на АЕЦ "Белене". Напротив – отляво посрещнаха оставката на икономическия министър с удовлетворение и злорадство, упреквайки го, че е провалил проекта за втора атомна електроцентрала.

Сините: Трайков си отива заради "Белене" и енергийния октопод

За мен оставката на министър Трайчо Трайков означава, че тъмните сили или "енергийният октопод" около "Белене" започва да взима превес и той е станал неудобен, коментира лидерът на СДС Мартин Димитров пред БНР. "Явно хората, които стоят зад "Белене", започват да вземат превес и това е и моята оценка за ситуацията. Трайков имаше поне по този повод ясна позиция, макар че по въпроси като АСТА с него имахме сериозни различия и те бяха публични", допълни Димитров.

Отговорът защо си отива Трайчо Трайков ще стане ясен до 15 дни,когато изтича срокът да вземе едно важно стратегическо решение,което ще бъде или в полза на енергийната сигурност на страната и диверсификация на енергийните доставки, или ще бъде за пълно обвързване с Русия. Така коментира отстраняването на икономическия министър съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

"От Синята коалиция подкрепяме стратегическия курс на страната за енергийна независимост, за енергийна сигурност, за диверсификация на доставките и ще подкрепим следващия министър, ако той реализира този курс. Обратно - ако видим, че има пълен отказ, ще считаме, че Борисов е използвал възможността да отстрани министъра, който твърдо стои на един правилен курс, за да вземе рязък политически завой по посока на обвързване с Русия", добави лидерът на ДСБ.

Относно оставката на здравния министър Стефан Константинов Иван Костов коментира, че със смяната реформите в здравеопазването няма да тръгнат. Според него мафията в здравеопазването отдавна е победила, пример за което били цените на лекарствата. Нито Нели Нешева, нито Стефан Константинов получиха подкрепа да се
изправят срещу тези цени, отбеляза Костов.

Той коментира и оставката на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков. Според него е хубаво, че Драшков си отива, защото не трябва да има бивши служители на ДС в ръководството на ДАНС.

От БСП доволни от смяната, повтарят критиките на премиера

Оставките в кабинета са необходими, но недостатъчни, коментира лидерът на левицата Сергей Станишев. Според него в България липсва посока на развитие и през последните месеци страната се движи от скандал към скандал. Всеки следващ скандал запушва предишния, но като цяло средата е безумна. Резултатите от работата и на министъра на здравеопазването, и на икономиката, енергетиката и туризма са отчайващи, посочи Станишев и допълни, че да смениш пешки без да се промени посоката на развитие на страната не означава нищо.

По думите му в областта на икономиката и енергетиката нищо не е направено - има тотален срив на инвестициите, всички основни енергийни проекти, важни за България, са без движение.

"Станахме за смях с провежданата икономическа политика на Трайчо Трайков, главната цел на промените е очевидната некадърност на махнатия министър. Три години отказът да бъде забелязана тази некадърност се плаща от всички българи", заяви депутатът от БСП и предшественик на Трайков на поста министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "За тези три години нещата са така, както са заварени след края на предишното управление", добави той.

"Трябваше да се оцапа в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката. Въпросът е защо чак сега. Той всеки ден имаше повод да си подаде оставката", коментира и депутатът Румен Петков. Той обвини досегашният министър, че е провалил два туристически сезона и проекта "Белене", който е "български проект, и който е от изключително значение за нашата енергийна и икономическа сигурност".

По повод оставката на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков Сергей Станишев посочи, че не знае каква е истинската причина, но е очевидно, че във властта по върховете има голямо напрежение. По думите на Станишев се очертава тенденция - когато Драшков напуска ДАНС, идват избори и правителството си отива.

ДПС: Това е опит за реанимация на болен политически организъм

Персоналните промени в кабинета са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм, смята заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него дори генерален ремонт на кабинета няма да спаси положението за ГЕРБ.

Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две
министерски оставки, си прави грешни сметки, е мнението на заместник-председателя на ДПС. По думите му спадът на доверие е неизбежен и ГЕРБ има нужда не само от персонални промени, но и от дълбока, генерална корекция на политиките си.

Сидеров: ГЕРБ има кадрови проблеми

Явно ГЕРБ има кадрови проблеми и дефицити, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров и предложи да помогне на управляващите с хора и в сферата на икономиката, и на здравеопазването.

Сидеров обаче е удовлетворително, че Трайков напуска правителството. Тук въпросът е обаче, че това не се случва, защото трябва, а заради протоколен гаф, посочи лидерът на "Атака" и попита защо, ако има протоколен гаф, не се иска оставката и на Николай Младенов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?