Вебер обяви България за модел в ЕС за граничен контрол

Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, призова Бойко Борисов

Борисов и Вебер в Резово при проверката на оградата с Турция, сн. МС

При посещение на оградата на българо-турската граница край Резово премиерът Бойко Борисов и Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, чийто члене е ГЕРБ, обявиха, че България изпълнява напълно изискванията и трябва незабавно да влезе в шенгенското пространство.  Проверката бе в четвъртък и в нея участва и вътрешният министър Валентин Радев.

България се справя много по-добре от някои страни, които вече са в Шенген, обяви Вебер. Според него страната ни е добър модел как може да се справи с мигрантския поток и да прилага успешен граничен контрол.

Вебер на българо-турската граница край Резово

България е истинско доказателство и добър пример, посочи Вебер, след като инспектира по суша и въздух част от българско-турската граница, предаде правителствената пресслужба.

Тя цитира и Борисов, според когото солидарността към Европейския съюз я разбираме като стриктно спазваме външната граница на ЕС.

"България, за разлика от много държави, без да шуми, си направи преградно съоръжение, купи кораби, повиши квалификацията на своите моряци, направи необходимото за техниката, направи законови промени и при абсолютна пълна координация между всички служби и всяка вечер се задържат мигранти", обясни премиерът.

Той се спря и на това, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция: "Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел“.

"Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша. Това е абсолютно реалистично“, добави още Борисов.

"Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата", коментира Вебер на свой ред.

По думите му с лидерските си качества, които Борисов показал с добрите контакти с турския президент Ердоган  неговото впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол.

Според председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент България дори се справя "по-добре от други страни“ при граничния контрол.

"Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата“, добави още Вебер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?