Вече 2000 аптеки са се включили в системата срещу фалшивите лекарства

Вече 2000 аптеки са се включили в системата срещу фалшивите лекарства

Вече около 2000 аптеки са се включили в националната система за верификация на лекарствата, която цели да не бъдат допускани фалшиви медикаменти на пазара. Това съобщиха в сряда от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), три дни преди официалния старт на системата в цяла Европа на 9 февруари.

След тази дата, когато системата за верификация става задължителнa в целия ЕС, производителите ще пускат на пазара само лекарства по лекарско предписание с нов защитен 2D код.

Той ще гарантира, че медикаментите достигат по контролиран и защитен път до пациента по цялата верига на доставката - от производителя, през дистрибутора, паралелния търговец, ако има такъв, до аптеката. До момента у нас има вече 15 млн. опаковки лекарства по лекарско предписание с новия защитен код, вкарани в българската система за верификация. Това са около 8% от общия брой лекарствени опаковки, които подлежат на верификация годишно – около 180 млн. опаковки.

От БОВЛ отново увериха, че системата ще има плавен старт, всички участници по веригата могат да продължат да се включват и след 9 февруари и очакват недоволството и напрежението към системата от страна на някои фармацевти, да стихва. От организацията са категорични, че след 9 февруари по никакъв начин няма да има нарушаване на достъпа до лекарства по лекарско предписание за пациентите.

“Системата в цяла Европа е с плавен старт. Това означава, че тя продължава да бъде отворена и след 9 февруари – и аптеки, и търговци на едро, и производители, ще могат да продължат да се свързват с нея. И второто нещо, което трябва да кажем е, че първоначално системата ще изисква стабилизационен период. Техническите грешки, които системата вероятно ще генерира в началото, няма да са пречка за отпускането на лекарства на пациентите. Т.е. достъпът на пациентите до лекарства няма да бъде ограничен. На 10 февруари няма да се случи нищо страшно“, заяви Деян Денев, председател на БОВЛ и директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов смята, че напрежението срещу въвеждането на системата идва от “неразбиране, незнание и прекалени очаквания“. Той посочи, че има информация за едва около 10 аптеки, където фармацевтите вчера са облекли жълти жилетки в знак на протест.

“След като 2000 от 2300 аптеки, работещи с НЗОК, вече са част от системата, аз мога да прогнозирам само отделни протестни гнезда и по-скоро затихване на протеста. Знаете българската поговорка: “Всяко чудо за три дни“. Така че, при стартирането на системата и при успокояването на страстите, нещата ще се нормализират. Няма как да си водим стоковата наличност и продажбите на тефтер“, каза Гетов.

В момента на пазара у нас има около 3600 аптеки, от които 200 са болнични. От оставащите 3400 аптеки, 2300 работят с НЗОК, като 2000 вече са свързани със системата за верификация. Остават още около 1400 аптеки, които трябва да го направят.

“Да, има аптеки без компютри и софтуер, но всеки ще има възможност по време на този плавен старт на системата, ако иска да продължи да работи на фармацевтичния пазар, да изпълни изискванията. Така както всеки от нас си плаща застраховката на автомобила, данъците и други такива неща, които не са от най-любимите на българското население“, допълни Гетов.

От организацията казаха също, че са оказвали постоянна помощ на участниците по веригата през последните години.

“През целия тригодишен период на внедряване нашата организация се опитваше да съдейства на всички участници в процеса да внедрят по-лесно, по елегантно, по-технологично тези нови изисквания. Стремежът не е да се пречи, което се чува напоследък доста често в ефир от някои участници в лекарствоснабдяването, а да се съдейства на всички участници, за да бъде максимално защитен пациентът“, каза Илиана Паунова, изпълнителен директор на БОВЛ .

“Радваме се, че пациентите разбират това, имаме подкрепа от обществеността като цяло, институциите и голямата част от участниците в лекарствоснабдяването. По-скоро има някои страни, които срещат технологични трудности. Може би, е резистентност и борба с процеса на промяна, което е естествен психологически процес. Може би, някои нарушени бизнес интереси, тъй като стремежът на целия проект е да се предпази пациента от фалшифицирани лекарства – от откровено подправени и от обратното навлизане в законната верига на доставки на лекарства по незаконен път. Навлизането на лекарства по незаконен път също крие риск за пациента, тъй като никой не знае когато са излезли от законната верига как са били съхранявани тези медикаменти, какво е правено с тях, дали са в срок на годност и т.н. Но също така има и финансов елемент, тъй като се реализират доста добри печалби за тези незаконни играчи. Така че, една по-голяма прозрачност за лекарствоснабдяването плюс защита на пациентите си заслужава усилията“, посочи тя.

Лекарствата се фалшифицират лесно, печалбите от това са големи, а здравният риск, който произтича от тези фалшификации е огромен и именно на това цели да се противопостави системата за верификация, коментираха от БОВЛ.

Иън Хейнс, консултант в проекта за верификацията, посочи, че фалшифицирането на лекарствата носи голяма възвращаемост, тъй като инвестиция от 1000 долара може да докара печалба от половин милион долара.

Затова и търговията с фалшиви лекарства бележи ръст в световен мащаб.  

Споделяне

Още по темата

Още от България