Вече 21 са заболелите от морбили, 18 са се заразили в болницата в Разлог

На личните лекари е разпоредено да проверят за липсващи имунизации и да ги направят

Вече 21 са заболелите от морбили, 18 са се заразили в болницата в Разлог

Болните от морбили са вече 21 души, като заразата се е разпространила главно в детското отделение на болницата в Разлог.

Заболели са двама възрастни и 19 деца, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

"Едното дете е от Банско, което няма общо с основната група и 18, които са лежали в детското отделение на болницата в Разлог, където е станало по-масовото заразяване", каза Кунчев пред Mediapool.

Дете с морбили, за което не е ясно откъде се е заразило, е било прието в детското отделение на болницата в Разлог, тъй като инфекциозното ѝ отделение е било закрито преди година.

Установено е, че то е болно от морбили на по-късен етап, когато то вече е направило доста контакти и са заболели и други деца, които от своя страна са заразили други. “Така че сега берем плодовете на този контакт, който е направен в детското отделение на болницата в Разлог“, коментира Кунчев.

Вчера то беше временно затворено.

Болните от морбили възрастни са двама. Новият случай от днес е на мъж на 27 години, който се е върнал от Италия, която е доста засегната от заболяването. Мъжът, който също е от Разлог, е в тежко състояние с дихателна недостатъчност.

Вторият възрастен е вече известният случай на 35-годишна жена, която се лекува в Инфекциозна болница в София, за която не е ясно откъде се е заразила. Тя не е пътувала, няма данни за контакти с деца. Но тъй като болестта е силно заразна, жената може да се е заразила навсякъде.

“На болниците е обяснено да не лекуват инфекциозно болни в неинфекциозни отделения. Важно е да се придържат към тази инструкция не защото са неквалифицирани лекарите и не могат да лекуват, а защото не могат да осигурят условия за изолация и стават такива бели“, каза Кунчев.

Пет деца със съпътстващи заболявания бяха прехвърлени в София

Пет от болните деца бяха прехвърлени по-рано в петък за лечение в бившата окръжна болница в София “Света Анна“. Те са на възраст от 4 месеца до 6 години, като заболяването протича средно тежко заради придружаващите им заболявания. 

"Децата са с различни придружаващи заболявания – пиелонефрит, пневмонии, бронхити и фактически заболяването започва от болницата в Разлог. В тамошната болница постъпват, за да се лекуват от заболяванията си и там са заразени с морбили. Децата са неимунизирани, което е причината морбилната инфекция да се развие толкова бързо. Не е изключено състоянието им да се влоши, но нашата работа е да не позволим това да се случи и да ограничим епидемичното разпространение на заболяването”, съобщи началникът на инфекциозното отделение в "Света Анна" д-р Петър Петров.

Националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова съобщи пред БНР, че в Разлог са засегнати деца от ромската общност.

“Една от засегнатите общности, което е в Разлог и областта, е ромската. Там много трудно контактните могат да бъдат изолирани, защото семействата имат повече деца. Контактите вече са направени. Трябва да изчакаме и ежедневно да наблюдаваме“, коментира тя.

Личните лекари трябва да проверят за липсващи имунизации

МЗ е разпоредило всеки общопрактикуващ лекар да прегледа още веднъж списъка с деца и там където има забавени, отложени, изостанали ваксинации, те да бъдат веднага направени.

Властите имат готовност за извънредна ваксинация

"Ако възникнат случаи извън този взрив, който е ясен, ние имаме готовност да организираме извънредна ваксинация, но за момента това не се налага", съобщи д-р Кунчев.

Министерството разполага с достатъчно количество ваксини срещу морбили. 

Споделяне

Още по темата

Още от България