Вече 400 мигранти от Италия и Гърция искат да живеят в България

България е върнала едва 19 души в Турция

Вече 400 мигранти от Италия и Гърция искат да живеят в България

България е приела 29 мигранти от Гърция по квотния механизъм, договорен между страните членки на ЕС, съобщиха от Европейската комисия. Страната е поела ангажимент бройката да достигне 831 души. Вече 260 мигранти от Гърция са подали молби да бъдат заселени в България.

От Италия нашата страна е поела обещание да вземе 471 мигранти. От пристигналите в Италия мигранти 140 са пожелали да дойдат в нашата страна. Досега не е осъществено нито едно преместване по тези квоти, сочат документите.

България е обявила готовност да приеме и 50 души по споразумението ЕС-Турция за размяната на сирийски бежанци, но досега не е посрещнала нито един.

ЕК отчита, че София и Анкара са сключили двустранно споразумение за обратното приемане на чужденци, проникнали на тяхна територия. По силата на това споразумение нашата страна е поискала да върне на Турция 543 души, а досега турската държава е приела 19 от тях.

В доклада се отбелязва, че средно на ден незаконно българо-турската граница преминават по четирима мигранти.

Освен това ЕК посочва, че за нашата страна са отпуснати 160 милиона евро за охрана на границите, като досега са предоставени 101 милиона евро и предстои осигуряването на още 59 милиона евро. Така комисията директно за пореден път опровергана твърденията на БСП, че страната ни няма да получи договорената помощ от ЕС, а освен това ще построи още три бежански лагера.

Сделката с Турция вече се изпълнява

Във вторник Европейската комисия представи доклада за напредъка по споразумението с Турция за миграцията.

Съгласно споразумението от декември Анкара се съгласи да приема обратно мигранти и бежанци, стигнали по море от Турция до гръцките острови, включително и такива, бягащи от войната в Сирия. В замяна ЕС предложи схема, според която за всеки върнат сириец, друг сириец от Турция да бъде преселван в европейска държава, а също финансова помощ и други стимули.

Около сделката обаче има все повече неизвестни заради желанието на Анкара да получи и безвизово пътуване, което води до периодични заплахи от нейна страна, че ще „пусне“ мигрантите към Европа.

От Турция в ЕС досега са били изпратени 2761 сирийци по силата на двустранното споразумение в областта на миграцията, а от Гърция в Турция са били върнати 1187 незаконни мигранти, посочват още от ЕК.

Досега държавите в ЕС са предложили законни и безопасни възможности за пребиваване на 13 887 мигранти от общо 22 504, за които бе постигната договореност.

Комисията е отпуснала на Турция 2.2 милиарда евро от общо три милиарда, предвидени за тази и следващата година.

В ЕС вече пристигат само 92 мигранти дневно

В доклада се посочва, че от март броят на пристигащите в ЕС средно на ден мигранти е 92 души, в сравнение с пристигащите 10 000 на ден през октомври миналата година.

Комисията, цитирана от БТА, отчита, че Гърция е отбелязала значителен напредък в условията за предоставянето на убежище.

Препоръчва се връщанията в Гърция на проникналите във вътрешността на ЕС мигранти да бъдат възобновени постепенно. Това ще е в сила само за мигрантите, влезли незаконно в Гърция след 15 март 2017 година.

Над 8000 бежанци разселени в ЕС от Гърция и Италия

Досега от Гърция и Италия по квотите на ЕК към други държави в Общността са били разселени 8162 кандидати за убежище (6212 от Гърция и 1950 от Италия). Комисията очаква до септември догодина да бъдат разселени всички, които отговарят на условията. Това означава занапред държавите в ЕС да взимат от Гърция поне по 2000 души и от Италия поне по 1000 души на месец. От април 2017 г. нататък броят на преместванията от Гърция следва да бъде най-малко 3000, а от Италия 1500, се казва в доклада.

В предишния доклад на комисията от септември се заключаваше, че никакви сирийски бежанци не са били принудително върнати от Гърция в Турция съгласно споразумението.

Мигрантите имат право да подадат молба за убежище и да обжалват евентуален отказ, преди да бъдат върнати в Турция. Процесът се забавя заради недостига на персонал в гръцките центрове за регистрация.

Над 62 хиляди бежанци и мигранти са блокирани на гръцките острови и в континенталната част на Гърция от месеци. Министерството на миграцията заяви миналата седмица, че 16 400 мигранти чакат да бъдат обработени документите им на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?