Вече е ясно: най-страшните заплахи за Запада не идват отвън

Кадър от протестите в Полша, сн. ЕПА/БГНЕС
Мина едва малко повече от седмица, откакто президентът Тръмп предложи във Варшава много специална отбрана на западната цивилизация. Той похвали Полша за борбата ѝ против нацизма и съветския комунизъм преди много години, макар да каза малко за успехите на страната след 1989 г. Тръмп говори за нещата, които обединяват Запада, включително класическата музика и Бог, но направи доста бегли препратки към демокрацията. Той говори също за заплахите за Запада, намеквайки за опасностите от "Юг или от Изток", както и за една "потисническа идеология" - радикалния ислям, "който се стреми да изнася тероризъм и екстремизъм по целия свят".
 
В дните след тази реч бързо развилите се събития във Варшава показаха, че той греши: Докато пиша това, Полша доказва, че най-сериозната заплаха за Запада не е радикалният ислям. Най-голямата заплаха дори не е външна, а вътрешна. В последните дни демократично избраното, но нелиберално правителство в Полша засили атаките срещу собствената си конституция, прокарвайки нови закони, открито замислени да установят политизирана съдебна система. И то се чувства насърчено да действа така от визитата на американския президент.
 
Полското правителство се предвожда от "Право и справедливост" - националистическата управляваща партия, която разполага с крехко парламентарно мнозинство, но не с народно мнозинство и няма правомощия да промени конституцията.
 
Въпреки това, откакто взе властта, то методично подчини редица независими преди институции: общественото радио и телевизия, прокуратурата и, което е най-сериозното, Конституционния съд. Правителството политизира държавните служби, а действащият подмолно министър на отбраната отстрани голяма част от професионалното военно командване.
 
Миналата седмица, само дни след посещението на Тръмп, то прокара и законопроект, който ще политизира Националния съдебен съвет - конституционният орган, който извършва подбора на съдиите. После кабинетът стигна още по-далеч: без публични разисквания той внесе друг законопроект, който, ако добие силата на закон, ще упълномощи министъра на правосъдието, в нарушение на конституцията, да уволни, при това незабавно, всички членове на най-висшата съдебна инстанция в Полша.
 
Както е ставало и преди, Европейският съюз ще протестира. Възможно е дори европейските институции да наложат санкции на Полша. След като някога беше стълб на европейското единство - дотолкова, че бившият полски премиер Доналд Туск сега е председател на Европейския съвет, Полша се превърна в източник на истинско разочарование и гняв на целия континент. Ако Западът беше единен в това виждане, то можеше да окаже някакво въздействие върху Полша. Посещението на Тръмп във Варшава обаче отправи обратното послание.
 
Посланието на САЩ поощри партия "Право и справедливост" да се самоизолира в Европа, твърдо убедена, че Америка застава зад нея.
 
Всички можем да си представим бъдещите последици от една слаба проправителствена съдебна система. Тя може да даде възможност на правителството да фалшифицира избори, да избягва разследвания за корупция, да подлага на съдебно преследване опонентите. А това ще е от значение: За четвърт век рухването на Берлинската стена заедно с последвалия триумф на централноевропейската демокрация бяха смятани по света за едно от най-големите достижения на Запада.
 
През изминалото десетилетие полският опит в областта на демократичния преход се споделяше в цял свят - от Мианма през Тунис до Украйна. Отклоняването на Полша от демокрацията ще подкопае не само единството на Запада, но в по-широк план ще накърни добрия пример и привлекателността на Запада за тези страни, позволявайки на други "потиснически идеологии" от "Юга или Изтока" да заемат мястото ѝ.
 
Когато Тръмп беше избран за президент, много хора, включително аз, писахме за въздействието, което той може да има върху международната демокрация. Мнозина се опасяваха, че Тръмп може да насърчи популисти, националистически и нелиберални партии в Европа и другаде. Сега това вече е факт.
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят