Вече има една оферта за кредитирането на дълговете на НЕК

Срокът за плащане към двете американски ТЕЦ обаче изтича до дни

Вече има една оферта за кредитирането на дълговете на НЕК

Вече е постъпила първата оферта за осигуряване на до 650 млн. евро заем за "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който се нуждае от парите, за да уреди дългове за близо 1 млрд. лв. на дъщерната му "Национална електрическа компания" (НЕК) към двете т.нар. американски ТЕЦ. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във вторник.

"До края на седмицата очакваме и други оферти, но първата вече е факт“, каза тя и обясни, че не може да даде повече информация. "Не съм виждала тази оферта. Ще наруша правилата, ако я видя. Има комисия, тя ще спази всички правила и изисквания за конфиденциалност и прозрачност, така че след като постъпят всички оферти, те ще бъдат отворени и оценени“, посочи енергийният министър.

"Нека да изтече срокът и участниците да подадат своите оферти. Тогава ще се избере най-добрата с най-добрите условия за БЕХ“, заяви Петкова и изрази оптимизъм за намирането този път на необходимите пари за НЕК.

Срокът за подаване на оферти изтече на практика на 22 февруари, но заради трите дни за получаване на предложения по пощата, броят на окончателните кандидати да отпуснат парите ще стане ясен в четвъртък вечерта. Преди време Петкова бе съобщила, че на 26 февруари изтича крайният срок за уреждане на задълженията ѝ към топлоцентралите "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", за да влязат в сила договорените по-ниски цени на тока, изкупуван по дългосрочни контракти с двете компании, което ще пести на НЕК около 100 млн. лв. годишно.

Този срок бе на няколко пъти удължаван, тъй като БЕХ не успя да намери нужните средства, но сега не може повече да се отлага, тъй като краят на февруари 2016 г. е определен от банките кредиторки на двете американски компании за времето, в което е валидно споразумението за намаляване на цената на електроенергията.

За два дни БЕХ няма да успее да договори условията по заема, още по-малко да се разплати с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", но правителството разчита, че след като обяви наличието на няколко оферти, двете компании ще изчакат още месец да се организират трансферите, за да получат парите си, отколкото да се започва процедурата отново. Това коментираха пред Mediapool източници, близки до БЕХ. Според тях, този път има всички шансове да се осигури финансирането и то в рамките на търсените 1 млрд. лв. за дълговете на НЕК. Сумата ще е по-малка от обявените като таван 650 млн. евро, но процедурата именно за това е обявена по този начин.

Това е вторият опит за намиране на парите за НЕК. Макар да трябваше те да бъдат осигурени още през миналото лято, едва в началото на септември бяха обявени две процедури за осигуряване на синдикиран заем или организиране на облигационна емисия от 650 млн. евро. Те обаче бяха прекратени през ноември, тъй като в първата нямаше нито един кандидат, а във втория конкурс, въпреки интереса от 12 банки, оферти подадоха само две и то при условие, че получат държавна гаранция, тъй като финансовото състояние на БЕХ и дъщерните му дружества не е добро.

Такава обаче не бе дадена от финансовия министър Владислав Горанов и енергийният министър съобщи в парламента, че се минава на преки преговори с първоначалните кандидати. Поканите бяха 25 големи международни банки, от които девет влязоха в преговори с БЕХ, но предстои да се види дали ще има още ценови оферти за заема.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес