Вече има задържан за атентата в Бостън

Вече има задържан за атентата в Бостън

Има задържан за атентата на маратона в Бостън, съобщи СиЕнЕн в сряда. Разследващите са убедени , че са идентифицирали заподозрян, разглеждайки видео, заснето от охранителна камера преди експлозиите, убили трима души и ранили други 176, заяви за Ройтерс източник от правоохранителни органи.

На видеото се вижда мъж, който оставя торба на улицата, където избухна една от самоделните бомби, и се отдалечава. Източникът добави, че по-късно в сряда ще бъде направено официално изявление по случая, което ще представлява първият
публично оповестен пробив в разследването на кървавото нападение.

Следователите са проверили хиляди улики - от снимки, направени с мобилни телефони до парчета шрапнел, извадени от краката на жертвите.

Съпоставяйки късчетата метал, тъкани, жици и никел-метал-хидридна батерия, намерени на местопрестъплението, те се опитват да сглобят картината и да отговорят на въпроса кой е могъл да превърне тенджери под налягане в истински бомби и да ги отнесе със здрави, черни, найлонови торби до финиша на
световноизвестния маратон, наблюдаван от тълпи зрители, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Източници от силите за сигурност, пожелали анонимност, заявиха, че инструкциите за направа на бомби от тенджери под налягане, подобни на използваните в Бостън, са сравнително прости и могат да се изтеглят от Интернет.

Тенджери под налягане бяха открити и в редица осуетени атентати в САЩ и чужбина през последните години, включително неуспялото нападение на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк на 1 май 2010 г., посочиха представителите.

Три са жертвите на избухналите в понеделник бомби: 8-годишният Мартин Ричард, 29-годишната Кристъл Кембъл и китайски студент от Бостънския университет. От университета казаха, че това е Лу Лингзи.

Вече трети ден никой не е поел отговорност за атентата, разследван от американските власти като терористичен акт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят