Вече има законова възможност за подмяна на лифтовете над София, "Витоша ски" я оспорват

Два лифта ще бъдат пуснати в събота, екоактивисти ще демонстрират пред общината

Вече има законова възможност за подмяна на лифтовете над София, "Витоша ски" я оспорват

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за горите, които ще дадат възможност на собственика на лифтовете на Витоша да подмени съоръженията, някои от които са на 50 години. От фирма "Витоша ски" която държи съоръженията , веднага съобщиха, че поправките не ги устройват.

 

Текстът дойде като предложение от природозащитници и беше единственият компромис, до който се стигна след гражданските протести срещу облекченото застрояване на планините и наложеното от президента Плевнелиев вето върху закона.

Фирма "Витоша ски", която инициира оспорваните промени и на чието име бе кръстена поправката, изкарала хиляди млади хора по улиците, заяви още в началото на консултациите по пренаписването на закона, че предложението на екоорганизации не им върши работа. Тази позиция бе потвърдена в сряда от адвоката на “Витоша ски” Петър Петров и по този начин въпросът за модернизацията на старите съоръжения и изграждането на нови остана отворен.

Недоволството на свързаната с “Първа инвестиционна банка” фирма е предизвикано от окончателното отпадане на поправката "Витоша ски", която предвиждаше изграждането на ски комплекси да става по облекчен режим – без да се сменя предназначението на горските територии. Освен "Витоша ски", и управляващите също смятат, че тези промени са били необходими за модернизацията и развитието на ски туризма в България. След многохилядните протести и блокиране на столичното кръстовище "Орлов мост", обаче, премиерът нареди законът да бъде спрян, за да не излезе, че защитава лобистки интереси. Борисов освен това разпореди на министрите и депутатите си при повторното гледане на закона да приемат само такива текстове, по които е постигнат консенсус между спорещите страни.

При последното гласуване на текстовете в комисия представителите на “Витоша ски” “склониха” на компромисния вариант, предложен от зелените, но в сряда Петър Петров отново го разкритикува.

Не може, колкото и да ремонтираш едно старо съоръжение, то да продължи да живее, просто няма резервни части за него. Новите технологии поставят по малко на брой стълбове, на по-далечни разстояния, само че на различни места не могат да стъпват на старите стъпки там, където са били старите съоръжения. Второ – ако евентуално се извършва подмяна, срокът, правото на строеж да не бъде по-дълъг от 20 години, което означава, че срокът за изплащане на едно съоръжение е минимум 15 години. Тоест прави го икономически неизгодно подмяната на едно такова съоръжение”, каза Петров.

Той заяви, че ако някое от съоръженията аварира през предстоящия сезон, то ще спре да работи поради невъзможност за подмяната му.

Гласуваният окончателно от парламента текст гласи, че съществуващи лифтове с неуреден статут – станциите и стълбовете на лифтове и влекове, строени до 1987 г. (търпими по Закона за устройство на територията), могат да получат право на строеж за 20 години. Така “Витоша ски” ще може да подмени старите съоръжения с нови без да плаща за земята под тях. Фирмата трябва да разположи лифтовете в сегашните просеки, като стъпките на стълбовете могат да не съвпадат на 100%. Изграждането на нови ски съоръжения ще става по старите регламенти.

Природозащитници се събират на демонстрация пред Столична община

Природозащитници заподозряха зад последните изказвания на Петров нов опит за натиск над държавата да им позволи застрояване на Витоша по тяхно усмотрение.

Коалиция "За Витоша" събира съмишленици в сряда от 18.15 пред сградата на общината в София, за да връчат отворено писмо до кмета и Общинския съвет. В него се настоява за преразглеждане на договора с “Витоша ски”, както и за осигуряването на постоянен и сигурен достъп до планината.

От дружеството пък съобщиха на сайта си, че пускат в събота лифтовете "Симеоново-Алеко" и "Драгалевци-Голи връх". Те ще работят в събота, неделя и празничните дни. Поради технически причини лифт "Романски" няма да работи. Всички лифтове бяха спрени преди началото на миналия ски сезон като форма за натиск над правителството за приемане на законови промени.

Преференции за публично-частни ски зони не минаха

Текстът за подмяната на старите лифтове бе внесен в ресорната парламентарна комисия от Георги Божинов от Коалиция за България. Той предложи освен това ски комплекси да се изграждат на горски територии без да им се сменя предназначението, ако държавата или общината държи 50% в инвестиционния проект. Божинов обясни, че предложението му е по-балансирано от това на управляващите и ще стимулира развитието на общини с дадености за ски туризъм. От трибуната на НС Божнов дори назова Берковица и Сапарева баня, където има замразени проекти за ски зони на “Главболгарстрой” и на офшорката “Рила спорт”. Предложението на Божинов обаче бе отхвърлено.

По отношение на компромисния текст за старите лифтове народният представител от Коалиция за България Пенко Атанасов коментира: “Въпросът ми към управляващите е – смятате ли, че по този начин вие решавате така дълго дискутирания въпрос с различни неправителствени организации, с тези, които са заинтересовани? Аз казвам – категорично не”.

След като нямаме национална концепция къде какво да се случва в нашите гори, за да бъде развит този спорт, като се спазват всички екологични норми, това, което предлагате, няма как да се случи. Няма я визията за развитието на ски туризма, на ски лифтовете, на това, което обществото иска. Вие отново сте в задънената улица. Няма как да бъдете подкрепени по този законопроект”, каза Атанасов.

Според Павел Шопов от “Атака” това е най-тежкият законопроект в това Народно събрание. “Няма по-тежка процедура, която да е минала през президента, с върнато вето. Няма толкова голямо настояване от страна на мнозинството законопроект да мине, въпреки противоречията. Няма законопроект, който да е предизвикал такива негативи за управляващите. ГЕРБ са се заели да обслужат съответните лобистки интереси с цената на абсолютно всичко. Текстът продължава да бъде лобистки. Ние от “Атака” ще гласуваме против, защото не могат да бъдат правени компромиси с държавните интереси, с това, което се дължи на обществото”, каза Шопов.

В крайна сметка най-спорните текстове минаха на второ четене в парламента, заедно с други лобистки текстове, обслужващи едрите прекупвачи и инвеститори в биомаса.

Споделяне

Още по темата

Още от България