Вече МО ще плаща за участието на военни оркестри по общински празници

Вече МО ще плаща за участието на военни оркестри по общински празници
Правителството реши Министерството на отбраната да поеме разходите за участието на ведомствените му оркестри и състави по тържества с национално и местно значение.
 
С промяната отпада задължението държавните институции и общинските съвети да поемат разходите за отдаване на военни почести при ритуали.
 
"Възприетият до момента принцип за институционално възлагане на задълженията за поемане на разходи при отдаване на военни почести не отразява значимостта на отбелязваните събития като националния празник 3 март, Денят на Съединението, Денят на Независимостта, Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България - 2 юни, и др. Тези дати имат отредено място в националната ни история и решаващо значение за определяне на националната ни идентичност, което не следва да се обвързва с необходимостта от извършване на разходи", посочват от правителствената пресслужба. 
 
Освен това според Министерския съвет отбелязването на "подобни събития формира и поддържа патриотичния дух, утвърждава българската национална идентичност и държавност". 
 
Не е рядкост и в момента военнослужещи да участват за сметка на данъкоплатеца в събития от национално значение, като откриването на ловния сезон и други в този дух. 
Споделяне

Още от България