Вече могат да се проверяват резултатите от външното оценяване в седми клас

Вече могат да се проверяват резултатите от външното оценяване в седми клас

Резултатите от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика след седми клас са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, и могат да се проверяват на адрес: https://priem.mon.bg/. Проверката се осъществява с входящия номер и с код за достъп от служебната бележка за допускане до изпит, съобщи пресцентърът на МОН.


От 13 юни седмокласниците ще могат да получат служебните си бележки с резултатите от националните външни оценявания от училищата, в които се обучават. От 20 юни до 26 юни седмокласниците ще подават документи за прием в профилираните и професионалните гимназии в страната, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените, средните училища и профилираните гимназии.

 

Кандидатстването и тази година ще бъде чрез електронната система на министерството /https://priem.mon.bg// или на хартиен носител в училищата-гнезда. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първото класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно.


Балообразуването за отделните училища е различно и се формира от резултатите от изпитите по български език и литература, и по математика, и от приравнените в точки оценки от свидетелството за основно образование по предмети, определени от съответните училища. Списъците с приетите на първо класиране ще бъдат обявени до 3 юли 2018 г. Записването на учениците в новите им училища или подаването на заявления за участие във второ класиране е в периода 4-6 юли 2018 г., информират от МОН.

Споделяне

Още от България