Вече над 123 000 души от Мианма са потърсили убежище в Бангладеш

Вече над 123 000 души от Мианма са потърсили убежище в Бангладеш

За 11 дни над 123 000 души, повечето от тях мюсюлмани рохинги, са избягали от насилието в Мианма и са потърсили убежище в съседен Бангладеш, съобщи ООН, изразявайки опасение от хуманитарна криза в претъпканите лагери, предаде Франс прес.

Само за последните 24 часа границата са преминали около 37 000 бежанци.

Насилието в Мианма започна на 25 август с нападения над десетки полицейски участъци от бунтовници от Армията за спасение на рохингите в Аракан, които казват, че искат да защитят потъпканите права на мюсюлманското малцинство рохинги.

В отговор армията на Мианма започна широкомащабна операция в обитавания от рохингите щат Ракхайн. По нейни данни до момента има 400 убити, от които 370 са "терористи" рохинги.

"Хората са настанени в бежански лагери, по пътищата, в училищни дворове. Ще се стигне до недостиг на храна и вода", обясни бангладешкият правозащитник Нур Хан Литон.

Освен липсата на продоволствие и пространство във вече пренаселените лагери, организациите се тревожат и за здравословното състояние на новопристигащите бежанци, още повече че сега е дъждовният сезон.

"Тези хора са гладни, жадни и болни. Заслужават поне да имат покрив над главата", каза ръководителят на местния клон на Върховния комисариат на ООН за бежанците Шубхаш Уостей.

За властите на Мианма живеещите на тяхна територия около един милион рохинги са незаконни имигранти от съседен Бангладеш, въпреки че те живеят в Мианма от поколения. Самата дума "рохинги" е забранена в Мианма, където те са наричани "бангладешци", отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?