Вече няма да се вика КАТ при леките катастрофи

Вече няма да се вика КАТ при леките катастрофи

Служители на КАТ вече няма да се викат при леки катастрофи, съобщи МВР в петък, когато влиза в сила наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и Информационния център към Гаранционния фонд.

КАТ ще се отзовава само когато при инцидента има убит или ранен човек, произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение, в него участва пътно превозно средство с опасен или разпилян товар и се създава опасност за движението. Служители на КАТ ще има и когато катастрофата е станала с автомобил с чуждестранна регистрация или има съмнение, че участник в произшествието е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на моторното превозно средство.

При леките пътни произшествия шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на “Гражданска отговорност" или при поискване.

Бланката може да се изтегли и от интернет или да бъде преснет от Държавен вестник. В тези случаи шофьорите трябва да уведомят местния КАТ.

Споделяне

Още от България