Вече пет милиона жители на Москва са получили първа доза ваксина

Вече пет милиона жители на Москва са получили първа доза ваксина

Вече пет милиона жители на Москва - на практика половината от всички трудоспособни столичани, са получили първа доза ваксина срещу коронавируса. Това съобщи за ТАСС Анастасия Ракова, заместник-кмет на града.

Има обаче "известни опасения" във връзка със структурата на ваксинирания контингент - само 22 на сто са хората над 60-годишна възраст, а "това е много малко", добави Ракова.

Делът на възрастните хора сред болните от Covid-19 в Москва е много висок в сравнение с други големи градове по света, посочи тя. По време на коронавирусния пик те са били до 26 на сто при едва 13 процента примерно в Лондон. А колкото повече са болните от третата възраст, толкова е по-голямо натоварването на болничната мрежа - на тях се падат средно 70 на сто от хоспитализациите. "И за жалост три четвърти от смъртните случаи са именно сред тази категория. Много е важно те не само да се ваксинират навреме, но и да се реваксинират", подчерта Ракова.

Колкото до настанените в домове за възрастни хора, за които носи отговорност градската управа, към момента 98 процента от тях вече са ваксинирани и реваксинирани. "Нашите служители от социалната сфера са много отговорни" - ваксинирани са 86 процента от тях и над 80 на сто от всички медицински и педагогически кадри в Москва, посочи заместник-кметът.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?